gofry Wiedeńskie z grilla

najsmaczniejsze gofry z przepyszną chrupiącą skórką! Grillowane gofry Wiedeńskie to wspaniały sposób na urozmaicenie rodzinnych śniadań lub pikników na świeżym powietrzu. Ponadto za pomocą tego uniwersalnego przepisu na gofry możesz przygotować zarówno pełne śniadanie, jak i pyszny deser.
KandinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 58 % 28 g
251 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

aby zrobić gofry Wiedeńskie, najpierw musisz wymieszać wszystkie składniki ciasta. Aby to zrobić, rozbij jaja kurze w misce lub misce miksera stojącego. Następnie dodaj cukier i wlej mleko. Ubij mieszankę mleczno-jajeczną na gładką masę za pomocą miksera na średniej mocy.

oddzielnie w pojemniku przesiać mąkę, dodać do niej sól i proszek do pieczenia dla puszystości. Wszystko dokładnie wymieszaj.

następnie wlej suche składniki do masy z mleka i jajek. I za pomocą miksera wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, rozbijając wszystkie grudki mąki.

rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub na kuchence na minimalnym ogniu. Następnie wlej stopione masło do miski i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

ilość cukru i soli podczas przygotowywania gofrów należy obliczać indywidualnie, w zależności od celu przeznaczenia i indywidualnych preferencji smakowych. Na przykład gofry Wiedeńskie można podawać ze słodkim sosem, czekoladą, dżemem lub nadzieniem twarogowym. Lub możesz gotować gofry z nadzieniem z sera, pasztetu, różnego rodzaju mięsa i warzyw.

po przygotowaniu ciasta możesz przejść bezpośrednio do smażenia gofrów wiedeńskich. Aby to zrobić, przygotuj grill (Grill elektryczny, Gofrownica lub grill na świeżym powietrzu). Zazwyczaj panele urządzenia są nieprzywierające i nie wymagają dodatkowego tłuszczu. Ale jeśli tak nie jest, należy nasmarować powierzchnię kawałkiem masła.

ciasto należy wylać na powierzchnię roboczą małymi porcjami, aby gofry nie były zbyt grube i miały czas na pieczenie w środku. Smażyć gofry na apetyczny złoty kolor, koncentrując się na mocy konkretnego urządzenia. W przypadku otwartego grilla należy obrócić gofry na drugą stronę.

Przenieś smażone gofry Wiedeńskie na talerz i podawaj z jajkiem w koszulce i boczkiem lub świeżymi jagodami i syropem karmelowym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy