skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić gofry Wiedeńskie, najpierw musisz wymieszać wszystkie składniki ciasta. Aby to zrobić, rozbij jaja kurze w misce lub misce miksera stojącego. Następnie dodaj cukier i wlej mleko. Ubij mieszankę mleczno-jajeczną na gładką masę za pomocą miksera na średniej mocy.
oddzielnie w pojemniku przesiać mąkę, dodać do niej sól i proszek do pieczenia dla puszystości. Wszystko dokładnie wymieszaj.
następnie wlej suche składniki do masy z mleka i jajek. I za pomocą miksera wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, rozbijając wszystkie grudki mąki.
rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub na kuchence na minimalnym ogniu. Następnie wlej stopione masło do miski i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
ilość cukru i soli podczas przygotowywania gofrów należy obliczać indywidualnie, w zależności od celu przeznaczenia i indywidualnych preferencji smakowych. Na przykład gofry Wiedeńskie można podawać ze słodkim sosem, czekoladą, dżemem lub nadzieniem twarogowym. Lub możesz gotować gofry z nadzieniem z sera, pasztetu, różnego rodzaju mięsa i warzyw.
po przygotowaniu ciasta możesz przejść bezpośrednio do smażenia gofrów wiedeńskich. Aby to zrobić, przygotuj grill (Grill elektryczny, Gofrownica lub grill na świeżym powietrzu). Zazwyczaj panele urządzenia są nieprzywierające i nie wymagają dodatkowego tłuszczu. Ale jeśli tak nie jest, należy nasmarować powierzchnię kawałkiem masła.
ciasto należy wylać na powierzchnię roboczą małymi porcjami, aby gofry nie były zbyt grube i miały czas na pieczenie w środku. Smażyć gofry na apetyczny złoty kolor, koncentrując się na mocy konkretnego urządzenia. W przypadku otwartego grilla należy obrócić gofry na drugą stronę.
Przenieś smażone gofry Wiedeńskie na talerz i podawaj z jajkiem w koszulce i boczkiem lub świeżymi jagodami i syropem karmelowym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g