grillowana kukurydza

proste, ale bardzo ciekawe i oryginalne danie! Grillowana kukurydza to świetne danie do codziennego menu, a nawet świątecznego stołu. Można go łatwo przygotować na zewnątrz za pomocą grilla na węgiel drzewny, ale można go również upiec na grillu w domu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 59 % 20 g
187 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy, jest ich minimum i są dostępne, aw sezonie zbiorów kukurydzy takie danie można robić częściej. Co więcej, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, poradzi sobie nawet początkujący kucharz. W domu kukurydzę można grillować w piekarniku, w kuchence mikrofalowej z odpowiednimi funkcjami lub po prostu usmażyć na patelni grillowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kukurydza musi być używana w dojrzałości mlecznej, gdy ziarna nie są jeszcze w pełni uformowane, delikatne i soczyste. Kolby takiej kukurydzy są ciemnozielone i mają ściśle przylegające liście. Kukurydzę należy kupić od sprawdzonego i niezawodnego sprzedawcy, a najlepiej ze swojej strony. Nie powinno być oczyszczone. Usuwamy górne liście z kolb, pozostawiając tylko pojedynczą warstwę liści, które otaczają samą kolbę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie otwórz kolby i usuń włókna, ale nie odrywaj liści, zamknij je ponownie. Kukurydzę przed grillowaniem lepiej namoczyć w osolonej wodzie, aby zaczęła się palić i równomiernie upiec. Ale dotyczy to grilla na świeżym powietrzu z otwartym ogniem. Aby przygotować kukurydzę w domu, nie możesz tego zrobić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kukurydzę kładziemy na ruszcie grilla i wysyłamy do kuchenki mikrofalowej. Ustaw maksymalną moc lub włącz program "grill" i czas 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie obracamy kukurydzę i wysyłamy do kuchenki mikrofalowej na kolejne dwie do trzech minut. Następnie wyjmujemy kukurydzę z kuchenki mikrofalowej wraz z rusztem, należy to zrobić ostrożnie, aby się nie poparzyć. Otwieramy liście na kolbach kukurydzy, jakby obieraliśmy banana, nie odrywając ich całkowicie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp ziarna kukurydzy solą i czarnym pieprzem, włóż małe kawałki masła. W razie potrzeby przyprawy i przyprawy można zastąpić innymi według smaku. Kto lubi ostrzej, może posypać kukurydzę czosnkiem przepuszczonym przez prasę, skropić oliwą z oliwek zamiast masła. Dla miłośników słodkiej kukurydzy zamiast soli i pieprzu można użyć miodu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zamknij liście na kolbie kukurydzy, wyślij je na grill na kolejne 2 minuty. Danie jest gotowe. Podajemy go do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy