skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy, jest ich minimum i są dostępne, aw sezonie zbiorów kukurydzy takie danie można robić częściej. Co więcej, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, poradzi sobie nawet początkujący kucharz. W domu kukurydzę można grillować w piekarniku, w kuchence mikrofalowej z odpowiednimi funkcjami lub po prostu usmażyć na patelni grillowej.
Krok 2:
Kukurydza musi być używana w dojrzałości mlecznej, gdy ziarna nie są jeszcze w pełni uformowane, delikatne i soczyste. Kolby takiej kukurydzy są ciemnozielone i mają ściśle przylegające liście. Kukurydzę należy kupić od sprawdzonego i niezawodnego sprzedawcy, a najlepiej ze swojej strony. Nie powinno być oczyszczone. Usuwamy górne liście z kolb, pozostawiając tylko pojedynczą warstwę liści, które otaczają samą kolbę.
Krok 3:
Ostrożnie otwórz kolby i usuń włókna, ale nie odrywaj liści, zamknij je ponownie. Kukurydzę przed grillowaniem lepiej namoczyć w osolonej wodzie, aby zaczęła się palić i równomiernie upiec. Ale dotyczy to grilla na świeżym powietrzu z otwartym ogniem. Aby przygotować kukurydzę w domu, nie możesz tego zrobić.
Krok 4:
Kukurydzę kładziemy na ruszcie grilla i wysyłamy do kuchenki mikrofalowej. Ustaw maksymalną moc lub włącz program "grill" i czas 5 minut.
Krok 5:
Po określonym czasie obracamy kukurydzę i wysyłamy do kuchenki mikrofalowej na kolejne dwie do trzech minut. Następnie wyjmujemy kukurydzę z kuchenki mikrofalowej wraz z rusztem, należy to zrobić ostrożnie, aby się nie poparzyć. Otwieramy liście na kolbach kukurydzy, jakby obieraliśmy banana, nie odrywając ich całkowicie.
Krok 6:
Posyp ziarna kukurydzy solą i czarnym pieprzem, włóż małe kawałki masła. W razie potrzeby przyprawy i przyprawy można zastąpić innymi według smaku. Kto lubi ostrzej, może posypać kukurydzę czosnkiem przepuszczonym przez prasę, skropić oliwą z oliwek zamiast masła. Dla miłośników słodkiej kukurydzy zamiast soli i pieprzu można użyć miodu.
Krok 7:
Zamknij liście na kolbie kukurydzy, wyślij je na grill na kolejne 2 minuty. Danie jest gotowe. Podajemy go do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g