skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do grillowania Kety. Jeśli steki z keta były wcześniej zamrożone, rozmrażamy je w 2 etapach: najpierw w lodówce, a następnie w temperaturze pokojowej. Dzięki tej metodzie sama konsystencja filetów rybnych i wszystkich przydatnych substancji jest lepiej zachowana.
Krok 2:
Steki rybne myjemy pod zimną bieżącą wodą i suszymy ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Krok 3:
Połóż steki na głębokim talerzu, dodaj cebulę pokrojoną w krążki i drobno posiekany koperek. Delikatnie wymieszaj.
Krok 4:
Wlej olej roślinny i sok z cytryny, dodaj sól, pieprz i ponownie delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić steków rybnych. Aby steki rybne były nasycone aromatami i bardziej delikatne, wkładamy je do lodówki do marynowania przez 30-40 minut. Talerz ze stekami należy przykryć pokrywką, aby ryba nie wchłaniała obcych zapachów z lodówki.
Krok 5:
W okresie jesienno-zimowym Ketu gotujemy na domowym grillu. Steki układamy na grillu elektrycznym i smażymy z obu stron do miękkości. Ponieważ mięso keta jest delikatne, gotowanie nie zajmie dużo czasu: około 5-7 minut z każdej strony. Latem kładziemy steki rybne na grillu, podgrzewamy węgle, a także grillujemy Ketu po obu stronach, aż będzie ugotowany.
Krok 6:
Podawaj gorące stosy czerwonej ryby do stołu, uzupełniając je świeżymi ziołami i warzywami.
bez względu na to, jak gotowana jest ryba: na grillu elektrycznym lub na węglu drzewnym, okazuje się bardzo delikatna i smaczna. Najważniejsze, aby nie" zatykać " smaku ryby jasnymi marynatami z octem. W przypadku węgli wskazane jest wybranie drewna opałowego z drzew liściastych, z których ciepło jest łagodniejsze.
w formie przystawki możesz podać ryż lub tłuczone ziemniaki, uzupełniając je świeżymi warzywami. Bardzo dobra ryba w połączeniu z zielonymi warzywami, takimi jak brokuły lub zielona fasola. Opcja dietetyczna i bardzo smaczna. Przed podaniem steki z Kety można również skropić sokiem z cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Stek z Kety - 127 kcal/100g