grillowany stek z Kety

pyszne, aromatyczne steki z Kety z grilla! Jest nie tylko smaczny i prosty, ale także bardzo zdrowy. Keta jest bardzo bogata w białko i pozbawiona węglowodanów, zawartość kalorii wynosi tylko 138 kcal na 100 produktów. To danie jest odpowiednie dla tych, którzy przestrzegają diety lub są zmuszeni przestrzegać ograniczeń diety.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 17 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
162 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do grillowania Kety. Jeśli steki z keta były wcześniej zamrożone, rozmrażamy je w 2 etapach: najpierw w lodówce, a następnie w temperaturze pokojowej. Dzięki tej metodzie sama konsystencja filetów rybnych i wszystkich przydatnych substancji jest lepiej zachowana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Steki rybne myjemy pod zimną bieżącą wodą i suszymy ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż steki na głębokim talerzu, dodaj cebulę pokrojoną w krążki i drobno posiekany koperek. Delikatnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny i sok z cytryny, dodaj sól, pieprz i ponownie delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić steków rybnych. Aby steki rybne były nasycone aromatami i bardziej delikatne, wkładamy je do lodówki do marynowania przez 30-40 minut. Talerz ze stekami należy przykryć pokrywką, aby ryba nie wchłaniała obcych zapachów z lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W okresie jesienno-zimowym Ketu gotujemy na domowym grillu. Steki układamy na grillu elektrycznym i smażymy z obu stron do miękkości. Ponieważ mięso keta jest delikatne, gotowanie nie zajmie dużo czasu: około 5-7 minut z każdej strony. Latem kładziemy steki rybne na grillu, podgrzewamy węgle, a także grillujemy Ketu po obu stronach, aż będzie ugotowany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj gorące stosy czerwonej ryby do stołu, uzupełniając je świeżymi ziołami i warzywami.

bez względu na to, jak gotowana jest ryba: na grillu elektrycznym lub na węglu drzewnym, okazuje się bardzo delikatna i smaczna. Najważniejsze, aby nie" zatykać " smaku ryby jasnymi marynatami z octem. W przypadku węgli wskazane jest wybranie drewna opałowego z drzew liściastych, z których ciepło jest łagodniejsze.
w formie przystawki możesz podać ryż lub tłuczone ziemniaki, uzupełniając je świeżymi warzywami. Bardzo dobra ryba w połączeniu z zielonymi warzywami, takimi jak brokuły lub zielona fasola. Opcja dietetyczna i bardzo smaczna. Przed podaniem steki z Kety można również skropić sokiem z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Stek z Kety - 127   kcal/100g

Podobne przepisy