mrożona herbata pomarańczowa

orzeźwiająca mrożona herbata z nutami cytrusowymi jest idealna w upalne popołudnie. Przydatność, szybkość gotowania. Jesteśmy bardziej zaznajomieni z herbatą, do której dodaje się kliny cytryny. Ale na Wschodzie przygotowują tradycyjną herbatę z cytrusami, kawałkami owoców, a do herbaty dodaje się sok. Myślę, że wszyscy pokochają aromatyczną herbatę z pomarańczy.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
5 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej herbatę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej wrzącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomarańcze

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I dodaj do herbaty,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wanilina,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Liście mięty, stewia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj, nalegaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać do szklanek.

pomarańcza to naturalny lek przeciwdepresyjny, który łagodzi stres (wystarczy nawet wdychać zapach pomarańczy), łagodzi depresję, dodaje witalnej energii. Herbata z pomarańczą orzeźwia i podnosi na duchu, jest środkiem przeciw grypie, przeciwzapalnym,wzmacniającym odporność. Witamina C zwalcza również przedwczesne starzenie się organizmu.

zagotuj wodę. Umyj pomarańczę, pokrój połowę na kawałki ze skórką. Drugą połowę pokroić w plasterki-dodamy je bezpośrednio do filiżanki lub szklanki.
wlej herbatę do rondla, zalej wrzącą wodą, dodaj kawałki pomarańczy, wanilinę ,liście mięty (u mnie suszone).
zamknij pokrywkę, pozwól jej się zaparzyć.

jeśli chcesz mrożoną herbatę, a następnie po ostygnięciu włóż patelnię do lodówki. Następnie wlej schłodzoną herbatę do szklanki z lodem, dodaj plasterek pomarańczy do szklanki i cukier do smaku.

W przypadku gorącej herbaty wystarczy nalegać jak zwykła herbata. Włóż plasterek pomarańczy do filiżanki, wlej herbatę, dodaj cukier lub miód do smaku.

jeśli otrzymana herbata jest dla ciebie mocna, rozcieńcz ją wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt ze stewii w tabletkach - 0   kcal/100g

Podobne przepisy