skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pomarańcza to naturalny lek przeciwdepresyjny, który łagodzi stres (wystarczy nawet wdychać zapach pomarańczy), łagodzi depresję, dodaje witalnej energii. Herbata z pomarańczą orzeźwia i podnosi na duchu, jest środkiem przeciw grypie, przeciwzapalnym,wzmacniającym odporność. Witamina C zwalcza również przedwczesne starzenie się organizmu.
zagotuj wodę. Umyj pomarańczę, pokrój połowę na kawałki ze skórką. Drugą połowę pokroić w plasterki-dodamy je bezpośrednio do filiżanki lub szklanki.
wlej herbatę do rondla, zalej wrzącą wodą, dodaj kawałki pomarańczy, wanilinę ,liście mięty (u mnie suszone).
zamknij pokrywkę, pozwól jej się zaparzyć.
jeśli chcesz mrożoną herbatę, a następnie po ostygnięciu włóż patelnię do lodówki. Następnie wlej schłodzoną herbatę do szklanki z lodem, dodaj plasterek pomarańczy do szklanki i cukier do smaku.
W przypadku gorącej herbaty wystarczy nalegać jak zwykła herbata. Włóż plasterek pomarańczy do filiżanki, wlej herbatę, dodaj cukier lub miód do smaku.
jeśli otrzymana herbata jest dla ciebie mocna, rozcieńcz ją wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Ekstrakt ze stewii w tabletkach - 0 kcal/100g