krówka czekoladowa

eleganckie ciasto z orzechami i skondensowanym mlekiem. Polizasz palce! Bardzo smaczny i prosty deser czekoladowy!
KaroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 30 % 24 g
węglowodany 63 % 50 g
440 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
połam czekoladę na kawałki i rozpuść razem z masłem i skondensowanym mlekiem, aż będzie gładka. Dodaj sól.
posiekaj orzechy i dodaj do masy czekoladowej. Wymieszać.
nasmaruj formę olejem i włóż do niej Knot. Włóż do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
pokrój gotowego krówka na kawałki i podawaj.
Przechowywać w zamrażarce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy