letnie ciasto owocowe
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek upiecz biszkopt jak zwykle. Pokrój go na kawałki.
zalej żelatynę pół szklanki zimnej wody na pół godziny.
ubij śmietanę razem z cukrem.
podgrzej żelatynę na kuchence, aż się rozpuści, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
wlej żelatynę do śmietany cienkim strumieniem, cały czas mieszając.
włóż folię spożywczą do głębokiego naczynia, ułóż truskawki i kiwi pokrojone na kawałki na dnie.
na wierzchu owoców jest biszkopt, potem znowu owoce i biszkopt.
napełnij wszystko kwaśną śmietaną i wstaw do lodówki na dwie godziny.
wyjmij letnie ciasto i ostrożnie odwróć na półmisek, usuwając folię.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g