Lekka waniliowa panacota

lekka, przewiewna panacota jest bardzo kremowa i wygląda bardzo czarująco!
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 44 % 11 g
120 kcal
IG: 40 / 40 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Żelatyna namoczona

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W pół szklanki mleka przez pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej drugą połowę szklanki mleka do rondla,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stawiamy na piecu,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier waniliowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej mleko, dodaj mleko z żelatyną, podgrzej i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Studim, rozlewamy na porcje,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wysyłamy do lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Waniliowa Panakota jest wyjmowana z formy w następujący sposób: musisz zanurzyć formy w gorącej wodzie na kilka sekund, a następnie obrócić je na spodku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Biała czekolada

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem posyp panacota białą czekoladą. 

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tak to wygląda

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Do dekoracji

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Możesz użyć cukierków i drażetek

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy