kliny cytrynowe

słodko-kwaśna cytryna z niespodzianką alkoholową. pięknie, smacznie Bardzo smaczne, wódka nie czuje, ale jest pikantny smak. Jeśli gotujemy dzieci, wódkę w plasterkach cytryny lepiej dodać.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 27 g
156 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
pokrój cytryny na dwie połówki. Wyciskamy sok.

wyjmij miąższ łyżką. Żelatynę moczyć w soku z cytryny przez godzinę. Po podgrzaniu do rozpuszczenia wlej cukier (6 stołów.L.), wymieszaj.

lekko ostudzić, wlać wódkę. Wlej cytryny do tej galaretki i włóż do lodówki.

gdy galaretka stwardnieje, pokrój połówki cytryn na dwie części. Aby to zrobić, dobrze jest wziąć suchy ostry nóż i podgrzać go.

rozsyp dwa stoły na półmisku.L. Sahara. Zanurz plasterki cytryny w cukrze.

wszystko, można podawać kliny cytrynowe. Można je zrobić bez wódki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy