skład / składniki
gotowanie krok po kroku
z północy można się zgodzić w stu procentach, ponieważ niezwykły koktajl zwany ananasami w szampanie jest świętem w środku święta. Osobiście w naszej rodzinie to danie pojawiło się na Nowy Rok. Mam szampana niezłomnie kojarzonego ze świętami noworocznymi. Efekt ananasów w szampanie był równoznaczny z małą bombą atomową wśród gości. W dobrym tego słowa znaczeniu))
ogólnie rzecz biorąc, przepis na ananasy w szampanie – czytamy i smakujemy. Zabrałbym go do kuchni francuskiej, w końcu Francja jest ojczyzną szampana))
delikatnie obierz dojrzałego ananasa, a następnie pokrój go w małe piękne kostki. Rozłóż pokrojone ananasy w Kruszynie (kto ma, a kto nie, może po prostu wziąć dowolne odpowiednie naczynia). Odkorkowujemy butelkę szampana (wziąłem półsłodki, bo najbardziej go kocham) i bardzo ostrożnie napełniamy ananasy. Przykryj kruszynę i pozwól jej parzyć przez piętnaście minut.
na stole ten deser koktajlowy podawany jest w szerokich, dużych szklankach wraz z łyżeczkami do herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Szampan wytrawny - 64 kcal/100g
- Szampan jest półsłodki - 88 kcal/100g
- Szampan półwytrawny - 78 kcal/100g
- Szampan - 78 kcal/100g