skład / składniki
metoda gotowania
Julep to mój ulubiony koktajl bezalkoholowy. Gotuję go cały czas, zwłaszcza gdy czekam na gości.
dobrze jest pić wieczorem, kiedy całe jedzenie w ciągu dnia zostało już zjedzone, a rodzina siedzi przed telewizorem i ogląda ulubiony program. Ojciec w takich przypadkach pije herbatę, a moja mama i ja jesteśmy Julep. Przepis kulinarny jest bardzo prosty, wystarczy wziąć wszystkie składniki i wymieszać. Wskazałem w składnikach wszystko na podstawie jednej porcji, ale raczej nie zatrzymasz się na tym. Więc po prostu zwiększaj dawki składników proporcjonalnie.
Oryginalna nazwa koktajlu oznacza po arabsku "wodę różaną". Kiedyś podawano go nawet w kuflach do piwa. To orzeźwiający i bardzo smaczny napój. Istnieją również jego odmiany alkoholowe, ale tutaj stopień, moim zdaniem, wcale nie jest potrzebny. Wręcz przeciwnie, chce się go pić dość dużo, ale jednocześnie nie tracić głowy, aby móc cieszyć się smakiem.
nie zapomnij go wstępnie schłodzić, będzie znacznie lepiej. Zaskocz swoich gości nowym egzotycznym koktajlem, a będą ci bardzo wdzięczni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Truskawka ogrodowa - 32 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g