chałwa sezamowa
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
chałwa to rodzaj jedzenia, które wszyscy znają. Jest szczególnie popularny na wschodzie. To orientalna słodycz. Można go teraz kupić w dowolnym sklepie, ale także przygotować samodzielnie według specjalnego przepisu kulinarnego. Istnieje wiele odmian chałwy. Ostatnio próbowałem chałwy sezamowej. Bardzo mi się podobało. Teraz często sam gotuję w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w rodziny sezamowe i miód. Jest tylko jedna uwaga, miód powinien być płynny. Aby przygotować chałwę, musisz najpierw zmielić wszystkie nasiona sezamu. Aby to zrobić, możesz użyć zwykłego młynka do kawy. Lepiej jest zmielić nasiona w małych porcjach, około 30-40 gramów. Tylko w ten sposób możesz uzyskać jednolitą konsystencję. Powstałą masę należy zalać miodem. Wymieszać. Następnie, podobnie jak ciasto, ugniataj przez około 7 minut. Weź formę, w której będziesz wlewać masę na przyszłą chałwę sezamową. Przykryj go folią spożywczą. Połóż na nim masę miodowo-sezamową. Ściśnij przyszłą chałwę folią i włóż do lodówki. Wystarczy, że zostanie tam całą noc. Rano możesz spróbować tego przysmaku na śniadanie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g