chałwa sezamowa

pyszna orientalna słodycz pokocha cała rodzina!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 16 g
tłuszcze 47 % 40 g
węglowodany 34 % 29 g
537 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
chałwa to rodzaj jedzenia, które wszyscy znają. Jest szczególnie popularny na wschodzie. To orientalna słodycz. Można go teraz kupić w dowolnym sklepie, ale także przygotować samodzielnie według specjalnego przepisu kulinarnego. Istnieje wiele odmian chałwy. Ostatnio próbowałem chałwy sezamowej. Bardzo mi się podobało. Teraz często sam gotuję w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w rodziny sezamowe i miód. Jest tylko jedna uwaga, miód powinien być płynny. Aby przygotować chałwę, musisz najpierw zmielić wszystkie nasiona sezamu. Aby to zrobić, możesz użyć zwykłego młynka do kawy. Lepiej jest zmielić nasiona w małych porcjach, około 30-40 gramów. Tylko w ten sposób możesz uzyskać jednolitą konsystencję. Powstałą masę należy zalać miodem. Wymieszać. Następnie, podobnie jak ciasto, ugniataj przez około 7 minut. Weź formę, w której będziesz wlewać masę na przyszłą chałwę sezamową. Przykryj go folią spożywczą. Połóż na nim masę miodowo-sezamową. Ściśnij przyszłą chałwę folią i włóż do lodówki. Wystarczy, że zostanie tam całą noc. Rano możesz spróbować tego przysmaku na śniadanie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g

Podobne przepisy