Blancmange z kwaśnej śmietany

piękny deser z kwaśnej śmietany i jagód musi stać się rodzinnym klasykiem! Mój mąż jest okropnym miłośnikiem różnych pysznych deserów, dlatego znam mnóstwo przepisów kulinarnych na ten posiłek. Teraz chciałbym podzielić się z wami sposobem przygotowania jednego z najsmaczniejszych deserów - blancmange z kwaśnej śmietany.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 70 % 32 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
zaczynamy więc od namoczenia żelatyny w 300 mililitrach schłodzonej przegotowanej wody przez około 35-40 minut. Teraz bierzemy wiśnie, jeśli są zamrożone, gotujemy je w niewielkiej ilości wody z piaskiem cukrowym (określamy ilość samodzielnie). Jeśli masz świeże wiśnie, po prostu umyj jagody i włóż je do dużych szklanek lub małych form. Teraz wymieszaj cukier granulowany ze śmietaną. Następnie przygotowana żelatyna pnia była grudkami, wlej masę do mieszanki śmietany z cukrem-piaskiem, dodaj odrobinę waniliny, wymieszaj. Następnie wlej naszą masę do szklanek (foremek) i delikatnie wymieszaj z jagodami. Teraz wyjmujemy szklanki do lodówki, aby deser zamarzł. Po 4-5 godzinach możesz wyjąć deser i podać go do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy