Blancmange z kwaśnej śmietany
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od namoczenia żelatyny w 300 mililitrach schłodzonej przegotowanej wody przez około 35-40 minut. Teraz bierzemy wiśnie, jeśli są zamrożone, gotujemy je w niewielkiej ilości wody z piaskiem cukrowym (określamy ilość samodzielnie). Jeśli masz świeże wiśnie, po prostu umyj jagody i włóż je do dużych szklanek lub małych form. Teraz wymieszaj cukier granulowany ze śmietaną. Następnie przygotowana żelatyna pnia była grudkami, wlej masę do mieszanki śmietany z cukrem-piaskiem, dodaj odrobinę waniliny, wymieszaj. Następnie wlej naszą masę do szklanek (foremek) i delikatnie wymieszaj z jagodami. Teraz wyjmujemy szklanki do lodówki, aby deser zamarzł. Po 4-5 godzinach możesz wyjąć deser i podać go do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g