galaretka wieprzowa z żelatyną

Elegancka świąteczna i ulubiona przekąska wszystkich! Tego pięknego jedzenia nie można nie pokochać od pierwszego wejrzenia. Tak się złożyło, że ludzkie spojrzenie najczęściej przyciągają przezroczyste zabawki, z zamkniętymi w nich wielokolorowymi przedmiotami. Dlatego zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają galaretkę. Jeśli chcesz, aby twój świąteczny stół był jasny i interesujący, nie możesz obejść się bez galaretki. Ponadto kulinarny przepis na to danie jest prosty i niezbyt pracochłonny.
nataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 17 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

opłucz język zimną wodą i włóż do wrzącej wody. Dodaj tam liść laurowy, groszek pieprzowy i zagotuj. Zmniejsz ogień, sól i gotuj przez dwie godziny. Gdy język jest gotowy, zanurz go w zimnej wodzie i zdejmij skórę nożem. Ugotowany język kroimy wzdłuż na cztery plastry o grubości centymetra. Gotuj marchewki do miękkości.
 zalej żelatynę zimnym, odcedzonym bulionem i pozostaw na godzinę. Spuchniętą żelatynę doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlej jeszcze trzy szklanki gorącego bulionu i wszystko dobrze wymieszaj. Wlej trochę bulionu na naczynie i pozwól mu stwardnieć. Marchewki kroimy w plasterki i układamy na wierzchu warstwy galaretki wraz z kawałkami języka. Wzdłuż krawędzi kładziemy zielony groszek. (Warzywa można zmieniać według smaku). Wlać pozostały bulion i włożyć galaretkę z języka do lodówki. Gdy tylko galaretka stwardnieje, galaretka jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 165   kcal/100g

Podobne przepisy