skład / składniki
gotowanie krok po kroku
opłucz język zimną wodą i włóż do wrzącej wody. Dodaj tam liść laurowy, groszek pieprzowy i zagotuj. Zmniejsz ogień, sól i gotuj przez dwie godziny. Gdy język jest gotowy, zanurz go w zimnej wodzie i zdejmij skórę nożem. Ugotowany język kroimy wzdłuż na cztery plastry o grubości centymetra. Gotuj marchewki do miękkości.
zalej żelatynę zimnym, odcedzonym bulionem i pozostaw na godzinę. Spuchniętą żelatynę doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlej jeszcze trzy szklanki gorącego bulionu i wszystko dobrze wymieszaj. Wlej trochę bulionu na naczynie i pozwól mu stwardnieć. Marchewki kroimy w plasterki i układamy na wierzchu warstwy galaretki wraz z kawałkami języka. Wzdłuż krawędzi kładziemy zielony groszek. (Warzywa można zmieniać według smaku). Wlać pozostały bulion i włożyć galaretkę z języka do lodówki. Gdy tylko galaretka stwardnieje, galaretka jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Język wieprzowy - 165 kcal/100g