galaretka z soku pomarańczowego
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
wlej trochę soku do rondla i przykryj żelatyną. Odstaw na kilka minut.Umieść pojemnik na małym ogniu i ciągle mieszając pozwól żelatynie zakwitnąć.Wlać pozostały sok pomarańczowy i odstawić rondel, od czasu do czasu mieszając zawartość. Galaretkę włożyć do foremek i schłodzić. Przed podaniem ostrożnie oddziel go od krawędzi nożem, połóż na nim talerz do serwowania, odwróć do góry nogami, potrząśnij i ostrożnie wyjmij ramekin.
galaretkę można układać warstwami owoców-na przykład kawałkami kiwi lub bananów, truskawkami lub winogronami bez pestek, ale pamiętaj: przed wylaniem kolejnej warstwy pozwól owocom dobrze zestalić się w poprzedniej.
galaretkę można układać warstwami owoców-na przykład kawałkami kiwi lub bananów, truskawkami lub winogronami bez pestek, ale pamiętaj: przed wylaniem kolejnej warstwy pozwól owocom dobrze zestalić się w poprzedniej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g