szybki deser
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
czy masz ładny kieliszek do wina lub kieliszek do wina? Dla nogi zanurzamy go w soku wiśniowym, schładzając go wcześniej, a następnie w drobnym cukrze (cukier puder). Na szkle pojawi się piękna kolorowa ramka przypominająca śnieg lub lód. Wszystkie schłodzone składniki, z wyjątkiem białek, miesza się w szklanym pojemniku. Następnie ubij wszystko mikserem lub trzepaczką przez 2-3 minuty, aż powstanie Puszysta jednorodna masa.
napełnij szklankę tą mieszanką, udekoruj białkami ubitymi w wysoką pianę, a także kawałkami ciemnej czekolady startej na grubej tarce, a także skórką owocową i wiśnią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g
- Sok wiśniowy - 47 kcal/100g