skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby ugotować ciasto dla dzieci, zetrzyj twarożek z masłem i cukrem. Podziel powstałą masę na dwie części: dodaj kakao do pierwszej, rodzynki do drugiej. Bierzemy ciasteczka.Zwilżając każdą wątrobę w mleku, ułóż ciasteczka na folii lub polietylenu. Na tę warstwę nakładamy twaróg z rodzynkami, a następnie ponownie ciasteczka, trzecią warstwę-twarożek z kakao i ponownie ciasteczka. Jeśli nadal są ciasteczka i twarożek,układamy je naprzemiennie warstwami, ale górna warstwa musi być ciasteczkami. Pokrywamy wierzch ciasta wstępnie ugotowanym lukrem i wkładamy do lodówki na kilka godzin do impregnacji. Na wierzchu ciasta można ozdobić jagodami lub gęstym dżemem.Aby wygodniej było jeść ciasto, można je podzielić na kawałki i pięknie ułożyć na okrągłym dużym naczyniu. Ciasto należy przechowywać w lodówce.Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Kruche - 716 kcal/100g