galaretka królewska
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
zmiel orzechy w blenderze tak małe, jak to możliwe. Dodaj ciężką śmietanę i ubij w puree. Doprowadź trzy szklanki śmietany do wrzenia, włóż do niej tłuczone orzechy w częściach i gotuj na małym ogniu przez około pięć minut, ciągle mieszając.
w zimnej wodzie moczymy żelatynę i pięć dziesięć minut intensywnie mieszamy łyżką, aż żelatyna się rozpuści. Następnie rozcieńczamy go gorącą wodą. Wlej cukier do masy orzechowej i ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia i wlej rozcieńczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej do formy lub do kilku małych foremek. Ochładzać. W tym momencie możemy dodać syrop owocowy, kakao lub kawę, jeśli chcesz, aby spód galaretki był kolorowy. Formy wysyłamy do lodówki i schładzamy do całkowitego zestalenia.
w zimnej wodzie moczymy żelatynę i pięć dziesięć minut intensywnie mieszamy łyżką, aż żelatyna się rozpuści. Następnie rozcieńczamy go gorącą wodą. Wlej cukier do masy orzechowej i ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia i wlej rozcieńczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej do formy lub do kilku małych foremek. Ochładzać. W tym momencie możemy dodać syrop owocowy, kakao lub kawę, jeśli chcesz, aby spód galaretki był kolorowy. Formy wysyłamy do lodówki i schładzamy do całkowitego zestalenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g