galaretka królewska

dzieci pokochają to! Niesamowicie smaczne, szybkie i bardzo proste! Galaretka królewska nazywa się po francusku blanmanger. Oferuję przepis na orzechowy blancmange. Chociaż istnieją setki opcji tego jedzenia. Galaretka to niezwykle piękne i łatwe danie. Ja sam w dzieciństwie byłam gotowa jeść od rana do wieczora, ale ten przysmak w naszym domu był bardzo rzadki, ponieważ galaretka była wtedy robiona z gotowego półproduktu i trudno było ją znaleźć w sklepach. Ale do tej pory dla mnie słowo "galaretka" kojarzy się ze słowem "wakacje". Nie traćmy więc czasu na zrobienie tego pięknego deseru.
friend_gabyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 56 % 32 g
węglowodany 32 % 18 g
380 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
zmiel orzechy w blenderze tak małe, jak to możliwe. Dodaj ciężką śmietanę i ubij w puree. Doprowadź trzy szklanki śmietany do wrzenia, włóż do niej tłuczone orzechy w częściach i gotuj na małym ogniu przez około pięć minut, ciągle mieszając.
w zimnej wodzie moczymy żelatynę i pięć dziesięć minut intensywnie mieszamy łyżką, aż żelatyna się rozpuści. Następnie rozcieńczamy go gorącą wodą. Wlej cukier do masy orzechowej i ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia i wlej rozcieńczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej do formy lub do kilku małych foremek. Ochładzać. W tym momencie możemy dodać syrop owocowy, kakao lub kawę, jeśli chcesz, aby spód galaretki był kolorowy. Formy wysyłamy do lodówki i schładzamy do całkowitego zestalenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy