skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wlej cztery łyżki wody do małego rondla i wlej torebkę żelatyny. Wymieszaj i pozostaw na pięć minut do spęcznienia. Umieść rondel na małym ogniu i rozpuść żelatynę.
teraz podpal rondel z mlekiem, cukrem i kakao i podgrzewaj mieszaninę, aż cukier całkowicie się rozpuści,ostudź, wlej do miski i dodaj rozpuszczoną żelatynę. Od czasu do czasu mieszaj galaretkę. Wlać do formy i schłodzić. Ostrym nożem oddziel galaretkę od krawędzi kokilek, połóż na niej naczynie do serwowania, odwróć i wstrząśnij. Do galaretki mlecznej można dodać przecier owocowy-na przykład truskawkowy, czarny lub ananasowy. Nie powinieneś używać kiwi, melona ani winogron - nie dadzą specjalnego smaku. Galaretka mleczna będzie wyglądać bardzo ładnie, jeśli przesuniesz ją warstwami owoców, orzechów lub okruchów ciastek. Aby warstwy były wyraźnie widoczne, użyj szklanych kokilek-takich jak wysokie kieliszki koktajlowe. Jeśli galaretka w nich stwardnieje pod kątem, uzyskasz efekt "fali".
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g