galaretka mleczna

pyszna galaretka mleczna z kakao! Będziesz zachwycony!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 58 % 14 g
115 kcal
IG: 38 / 0 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

wlej cztery łyżki wody do małego rondla i wlej torebkę żelatyny. Wymieszaj i pozostaw na pięć minut do spęcznienia. Umieść rondel na małym ogniu i rozpuść żelatynę.
teraz podpal rondel z mlekiem, cukrem i kakao i podgrzewaj mieszaninę, aż cukier całkowicie się rozpuści,ostudź, wlej do miski i dodaj rozpuszczoną żelatynę. Od czasu do czasu mieszaj galaretkę. Wlać do formy i schłodzić. Ostrym nożem oddziel galaretkę od krawędzi kokilek, połóż na niej naczynie do serwowania, odwróć i wstrząśnij. Do galaretki mlecznej można dodać przecier owocowy-na przykład truskawkowy, czarny lub ananasowy. Nie powinieneś używać kiwi, melona ani winogron - nie dadzą specjalnego smaku. Galaretka mleczna będzie wyglądać bardzo ładnie, jeśli przesuniesz ją warstwami owoców, orzechów lub okruchów ciastek. Aby warstwy były wyraźnie widoczne, użyj szklanych kokilek-takich jak wysokie kieliszki koktajlowe. Jeśli galaretka w nich stwardnieje pod kątem, uzyskasz efekt "fali".

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy