koktajl z tureckimi słodyczami
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
więc weź garnek i wlej do niego mleko. Włóż tureckie słodycze do mleka, które wcześniej zetrzyj lub pokrój na małe kawałki. Postaw patelnię na ogniu i podgrzej. Ponieważ to mleko, musisz koniecznie wymieszać i upewnić się, że nie ucieknie. Gdy się zagotuje, zdejmij mleko z ognia. Następnie wlej śmietanę do kubka. Dodaj wodę różaną, starty kardamon i miód do smaku. Wymieszaj wszystko, aby uzyskać jednorodną masę. Powinien być gruby. Wlej mleko do szklanek. Na wierzch posmaruj śmietaną. Posyp je małymi kawałkami tureckich słodyczy i zmielonymi pistacjami. Podawaj natychmiast gościom. Smacznego! I Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Kandyzowane owoce - 216 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g