deser śmietanowy

niesamowicie pyszny deser z kwaśnej śmietany i kompotu! Znalazłem kulinarny przepis na to danie, kiedy zamierzałem ugotować coś nowego, słodkiego i niezwykłego. Nie powiem, że nie gotowałem podobnych deserów, ale nigdy nie używałem w nich wiśni w puszkach. Należy pamiętać, że lepiej jest kupić wiśnie w puszkach, ponieważ domowy kompot ma zupełnie inny smak i kategorycznie nie nadaje się do takiego deseru. Przepis wskazuje "kompot", ale lepiej jest wziąć sok, ale z jagodami.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 74 % 32 g
212 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

żelatynę moczymy w soku wiśniowym. Gdy stanie się miękki, pokrój go na kawałki. Kładziemy sok wiśniowy na kuchence, prawie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kawałki żelatyny, ciągle mieszając. Czekamy, aż cała żelatyna całkowicie się rozpuści. Ubij śmietanę mikserem z dużą prędkością. Potrzebujemy, aby stała się bujna i przewiewna, zwiększając rozmiar prawie dwukrotnie. W procesie ubijania wlej cukier do śmietany (lepiej wziąć cukier puder – rozpuści się szybciej). Wlej ciepły sok wiśniowy do śmietany, dobrze wymieszaj. Na dnie pięknych szklanek rozprowadzamy 3-4 łyżeczki wiśni bez pestek i napełniamy powstałym kremem. Wkładamy szklanki do lodówki, aby deser ze śmietaną odpowiednio zamarzł.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kompot - 60   kcal/100g

Podobne przepisy