deser śmietanowy
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
żelatynę moczymy w soku wiśniowym. Gdy stanie się miękki, pokrój go na kawałki. Kładziemy sok wiśniowy na kuchence, prawie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kawałki żelatyny, ciągle mieszając. Czekamy, aż cała żelatyna całkowicie się rozpuści. Ubij śmietanę mikserem z dużą prędkością. Potrzebujemy, aby stała się bujna i przewiewna, zwiększając rozmiar prawie dwukrotnie. W procesie ubijania wlej cukier do śmietany (lepiej wziąć cukier puder – rozpuści się szybciej). Wlej ciepły sok wiśniowy do śmietany, dobrze wymieszaj. Na dnie pięknych szklanek rozprowadzamy 3-4 łyżeczki wiśni bez pestek i napełniamy powstałym kremem. Wkładamy szklanki do lodówki, aby deser ze śmietaną odpowiednio zamarzł.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kompot - 60 kcal/100g