chałwa domowa

dzieci będą zachwycone! Niesamowicie smaczne, proste i oryginalne!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 16 % 13 g
węglowodany 78 % 65 g
452 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 25 min
domowa chałwa jest cudowna, ponieważ można fantazjować o jej przygotowaniu. Chcę ci opowiedzieć kulinarny przepis na gotowanie domowej roboty chałwy z pastą sezamową. Najpierw musisz wymieszać pastę sezamową z płynnym miodem, powstałą mieszaninę należy dobrze ubić. Następnie powinien zgęstnieć. Po zmieleniu orzechów i dodaniu do mieszanki. Orzechy nie mogą być zbyt drobno zmielone, zostaną naoliwione. Jeśli drobno zmielono, Dodaj do nich skrobię. Zagnieść masę podobną do ciasta. Z niego musisz uformować cegłę, którą umieścisz w lodówce na noc. Rano pokrój chałwę na małe kawałki natłuszczonym nożem. Uformuj z nich kulki, które zwiń w okruchy orzechów. Możesz wziąć dowolne orzechy, swoje ulubione. Możesz zrobić chałwę z dodatkiem suszonych owoców, czekolady, wiórków kokosowych. Suszone owoce można nawet namoczyć w alkoholu. Następnie posiekaj i zwiń je w kulki domowej chałwy. Otrzymasz nie tylko deser na herbatę, ale także zdrowe jedzenie na każdy dzień dla Ciebie i Twoich dzieci. Cieszyć się. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Tahini - 595   kcal/100g

Podobne przepisy