chałwa domowa
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
domowa chałwa jest cudowna, ponieważ można fantazjować o jej przygotowaniu. Chcę ci opowiedzieć kulinarny przepis na gotowanie domowej roboty chałwy z pastą sezamową. Najpierw musisz wymieszać pastę sezamową z płynnym miodem, powstałą mieszaninę należy dobrze ubić. Następnie powinien zgęstnieć. Po zmieleniu orzechów i dodaniu do mieszanki. Orzechy nie mogą być zbyt drobno zmielone, zostaną naoliwione. Jeśli drobno zmielono, Dodaj do nich skrobię. Zagnieść masę podobną do ciasta. Z niego musisz uformować cegłę, którą umieścisz w lodówce na noc. Rano pokrój chałwę na małe kawałki natłuszczonym nożem. Uformuj z nich kulki, które zwiń w okruchy orzechów. Możesz wziąć dowolne orzechy, swoje ulubione. Możesz zrobić chałwę z dodatkiem suszonych owoców, czekolady, wiórków kokosowych. Suszone owoce można nawet namoczyć w alkoholu. Następnie posiekaj i zwiń je w kulki domowej chałwy. Otrzymasz nie tylko deser na herbatę, ale także zdrowe jedzenie na każdy dzień dla Ciebie i Twoich dzieci. Cieszyć się. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Tahini - 595 kcal/100g