skład / składniki
gotowanie krok po kroku
domowe lody można przygotować bardzo szybko i bez żadnych dodatkowych dodatków w postaci specjalnej maszyny do lodów. Oferuję doskonały przepis na lody, które można przygotować z odpowiednich produktów.
najpierw musisz bardzo dobrze ubić jaja kurze z cukrem pudrem w mikserze. Powinniśmy uzyskać bardzo bujną pianę. Natychmiast wlej cukier waniliowy do jajek.
po włożeniu mleka do pieca, a po podgrzaniu dodaj ubite jajka do mleka. Gotuj, aż cała masa zgęstnieje. Pamiętaj, aby cały czas mieszać. Gdy masa stanie się podobna do bitej śmietany, wyłącz ogień i ostudź mleko z jajkami.
teraz ubij śmietanę w mikserze. Gdy śmietana stanie się pianą, łączymy ze sobą obie masy: mleko i śmietanę. Wymieszaj je łyżką, a następnie włóż do formy.
takie lody w domu są zamrażane w zwykłej zamrażarce. Możesz wziąć specjalne formy. Możesz jeść lody za dwie godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g