krokiety ziemniaczane w bułce tartej
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
ziemniaki myjemy w wodzie, obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, lekko suszymy i przecieramy na gorąco przez sito lub ugniatamy tłuczkiem. Lekko schłodzić tłuczone ziemniaki i dodać żółtko, roztopione masło, mąkę pszenną. Wymieszaj wszystkie składniki do jednorodnej konsystencji. Z powstałego ciasta ziemniaczanego formujemy kulki, które najpierw zwijamy w mące, a następnie w ubitym białku jaja i bułce tartej. Krokiety smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Krokiety ziemniaczane spadamy jako osobne danie z dowolną sałatką. Są również doskonałym dodatkiem do pieczonych lub pieczonych mięs. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g