krokiety ziemniaczane w bułce tartej

przystawka ziemniaczana jest idealna z sosem pomidorowym! Kulinarny przepis na krokiety pochodzi z kuchni bułgarskiej. Po raz pierwszy spróbowałem tego dania w jednej z restauracji i od tego czasu są ozdobą każdego świątecznego stołu. Krokiety ziemniaczane mogą służyć jako dodatek do głównego dania lub podawane jako samodzielny posiłek.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 67 % 34 g
węglowodany 27 % 14 g
360 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

ziemniaki myjemy w wodzie, obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, lekko suszymy i przecieramy na gorąco przez sito lub ugniatamy tłuczkiem. Lekko schłodzić tłuczone ziemniaki i dodać żółtko, roztopione masło, mąkę pszenną. Wymieszaj wszystkie składniki do jednorodnej konsystencji. Z powstałego ciasta ziemniaczanego formujemy kulki, które najpierw zwijamy w mące, a następnie w ubitym białku jaja i bułce tartej. Krokiety smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Krokiety ziemniaczane spadamy jako osobne danie z dowolną sałatką. Są również doskonałym dodatkiem do pieczonych lub pieczonych mięs. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy