Jak kiełkować nasiona lnu

Chcesz być zdrowy? Kiełkuj super zdrowe nasiona! Jak kiełkować nasiona lnu? Nie takie trudne! Chociaż będziesz musiał podjąć niewielki wysiłek, a co najważniejsze - poświęcić czas. Ale wynik jest tego wart, ponieważ kiełkujące nasiona lnu są niezwykle korzystne dla naszego organizmu. Poprawiają trawienie, pomagają zmniejszyć wagę, eliminują toksyny i ogólnie mają korzystny wpływ na organizm. Nasiona lnu zawierają dużo wapnia, a także innych ważnych makro - i mikroelementów, na przykład magnezu, potasu, żelaza, cynku, jodu.
Kostka RubikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 18 g
tłuszcze 68 % 42 g
węglowodany 3 % 2 g
534 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 6 h

aby wykiełkować nasiona lnu, potrzebujemy szerokiego płaskiego talerza. Wlej na nią nasiona lnu, wyrównaj nasiona cienką warstwą. Spryskaj nasiona lnu wodą (możesz użyć butelki z rozpylaczem) i przykryj talerz pokrywką na górze. Pamiętaj, aby przykryć pokrywką, aby uniknąć wysychania nasion. Aby wykiełkowały, muszą być stale wilgotne.

przez kilka godzin staramy się nawilżać nasiona lnu co pół godziny, a następnie co kilka godzin. Rozpoczęcie kiełkowania nasion najlepiej rozpocząć rano w dzień wolny. W ten sposób można je nawilżyć w ciągu dnia i upewnić się, że są wilgotne. Płyn bardzo szybko wchłania się do nasion. A wieczorem przed snem ponownie je nawilż-ostatni, Zostaw do rana.

rano będzie można zobaczyć, że nasiona się wykluły. Ponownie nawilżamy je co kilka godzin przez około pół dnia. W tym czasie kiełki szybko wzrosną.

właściwie wszystko jest gotowe-nasiona wykiełkowały i są gotowe do jedzenia. Co więcej, tylko te, które wykiełkowały, są szczególnie przydatne! Ale oczywiście niewiele osób ma możliwość codziennego kiełkowania nasion, więc najlepiej wykiełkować więcej, a następnie zachować je do wykorzystania w ciągu tygodnia.

oto, co należy zrobić, aby to zrobić. Wkładamy nasiona z kiełkami do plastikowego pojemnika i wkładamy do lodówki. Przechowujemy je tam nie dłużej niż pięć dni. Dodaj do sałatek, zbóż lub innych potraw. A także jemy je na surowo.

dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g

Podobne przepisy