Jak kiełkować mung

Zdrowe jedzenie na twoim stole przez cały rok? Nie ma nic prostszego! Kiełkująca fasola mung smakuje jak młoda fasola lub groszek, tylko smak jest delikatniejszy. Używam ich zarówno na surowo lub marynowanych do sałatek, jak i smażonych do zup lub gulaszu. Możesz uzyskać kiełki mung, kiełkując fasolę mung, a zrobienie tego w domu jest dziecinnie proste! Stosując się do technologii kiełkowania, po 2-3 dniach możesz cieszyć się tym super zdrowym produktem.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 62 % 13 g
86 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 3 h 20 min

Kuchnia Azjatycka zachwyca i zaskakuje swoją egzotycznością i różnorodnością. Ten nieskomplikowany produkt jest popularny w kuchni chińskiej, japońskiej, koreańskiej i innych kuchniach azjatyckich. A zakres jego zastosowania ogranicza się tylko do wyobraźni kucharza.

aby uzyskać kiełki fasoli mung w domu, oprócz głównych składników-wody i fasoli mung-potrzebujesz płaskiego talerza, gazy i ciepłego miejsca.

najpierw musisz przygotować fasolę do kiełkowania: aby to zrobić, dobrze je opłucz i namocz w wodzie o temperaturze pokojowej na kilka godzin. Gdy fasola pęcznieje, a ich zielona skórka pęka, fasola mung jest gotowa do procesu kiełkowania.

przykryj płaski talerz gazą zwilżoną wodą, na której ułóż fasolę w jednej warstwie. Przykryj fasolę drugim kawałkiem gazy i jeszcze raz posyp wodą.

to wszystko! Główny etap prac kiełkowania został zakończony. Teraz będziesz musiał tylko upewnić się, że Gaza zawsze pozostaje wilgotna.

po 24 godzinach fasola zacznie aktywnie kiełkować, a po osiągnięciu 3-5 cm będzie gotowa do użycia w żywności.

przed przygotowaniem potraw z kiełków Munga opłucz je w zimnej wodzie i pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął. W razie potrzeby można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale nie dłużej niż 3 dni. Więc nie kiełkuj dużej ilości fasoli na raz - wystarczy tylko garść, aby uzyskać jadalną zieloną polanę :)

możesz gotować z kiełkami ogromną liczbę potraw i wszystkie będą bardzo przydatne! Zawsze używam tego składnika w dni postu, a często także podczas codziennego gotowania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mash - 300   kcal/100g

Podobne przepisy