skład / składniki
metoda gotowania
Kuchnia Azjatycka zachwyca i zaskakuje swoją egzotycznością i różnorodnością. Ten nieskomplikowany produkt jest popularny w kuchni chińskiej, japońskiej, koreańskiej i innych kuchniach azjatyckich. A zakres jego zastosowania ogranicza się tylko do wyobraźni kucharza.
aby uzyskać kiełki fasoli mung w domu, oprócz głównych składników-wody i fasoli mung-potrzebujesz płaskiego talerza, gazy i ciepłego miejsca.
najpierw musisz przygotować fasolę do kiełkowania: aby to zrobić, dobrze je opłucz i namocz w wodzie o temperaturze pokojowej na kilka godzin. Gdy fasola pęcznieje, a ich zielona skórka pęka, fasola mung jest gotowa do procesu kiełkowania.
przykryj płaski talerz gazą zwilżoną wodą, na której ułóż fasolę w jednej warstwie. Przykryj fasolę drugim kawałkiem gazy i jeszcze raz posyp wodą.
to wszystko! Główny etap prac kiełkowania został zakończony. Teraz będziesz musiał tylko upewnić się, że Gaza zawsze pozostaje wilgotna.
po 24 godzinach fasola zacznie aktywnie kiełkować, a po osiągnięciu 3-5 cm będzie gotowa do użycia w żywności.
przed przygotowaniem potraw z kiełków Munga opłucz je w zimnej wodzie i pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął. W razie potrzeby można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale nie dłużej niż 3 dni. Więc nie kiełkuj dużej ilości fasoli na raz - wystarczy tylko garść, aby uzyskać jadalną zieloną polanę :)
możesz gotować z kiełkami ogromną liczbę potraw i wszystkie będą bardzo przydatne! Zawsze używam tego składnika w dni postu, a często także podczas codziennego gotowania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Mash - 300 kcal/100g