kiełki fasoli mung

chcesz jeść smacznie i zdrowo? Spróbuj kiełkować fasolę! Dużo słyszałem o kiełkowaniu i postanowiłem spróbować. Proces okazał się bardzo prosty i teraz robię to często. Kiełkowanie nadaje nasionom wiele korzystnych właściwości, dlatego bardzo przydatne jest spożywanie ich zarówno na surowo, jak i gotowane. Szczególnie lubię gotować sałatki i gulasze warzywne z kiełkującą fasolą.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 21 g
tłuszcze 3 % 2 g
węglowodany 66 % 45 g
328 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D

najpierw musisz przygotować fasolę. Jeśli chodzi o odmianę, lepiej wybrać fasolę mung. Nawiasem mówiąc, w ten sam sposób można kiełkować inne rośliny strączkowe.

1. Dokładnie opłucz ziarna pod bieżącą wodą w durszlaku, gdy woda spłynie, przenieś ziarna do miski.

2. Zalej fasolę wodą o temperaturze pokojowej na trzy czwarte i pozostaw na noc. Lepiej jest wziąć przefiltrowaną wodę.

3. Rano spuść wodę, ponownie opłucz fasolę, poczekaj, aż trochę wyschnie.

4. W Spodku umieść warstwę kilku serwetek lub ręczników papierowych.

5. Ułóż fasolę na spodku i przykryj kolejną warstwą kilku serwetek. Zwilż wodą, aby chusteczki były bardzo wilgotne, ale bez nadmiaru płynu.

namoczoną fasolę należy myć dwa razy dziennie. Po 2-4 dniach będzie gotowy do spożycia (kiełki powinny osiągnąć długość 3-5 cm).
bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy