skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz przygotować fasolę. Jeśli chodzi o odmianę, lepiej wybrać fasolę mung. Nawiasem mówiąc, w ten sam sposób można kiełkować inne rośliny strączkowe.
1. Dokładnie opłucz ziarna pod bieżącą wodą w durszlaku, gdy woda spłynie, przenieś ziarna do miski.
2. Zalej fasolę wodą o temperaturze pokojowej na trzy czwarte i pozostaw na noc. Lepiej jest wziąć przefiltrowaną wodę.
3. Rano spuść wodę, ponownie opłucz fasolę, poczekaj, aż trochę wyschnie.
4. W Spodku umieść warstwę kilku serwetek lub ręczników papierowych.
5. Ułóż fasolę na spodku i przykryj kolejną warstwą kilku serwetek. Zwilż wodą, aby chusteczki były bardzo wilgotne, ale bez nadmiaru płynu.
namoczoną fasolę należy myć dwa razy dziennie. Po 2-4 dniach będzie gotowy do spożycia (kiełki powinny osiągnąć długość 3-5 cm).
bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g