skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować suszoną wołowinę, lepiej jest wziąć miąższ bez żył, jeśli są, spróbuj je przyciąć tak bardzo, jak to możliwe. Kawałek mięsa podzielić na kilka części. Wymieszaj sól i cukier. Posyp każdy kawałek ze wszystkich stron mieszanką soli i cukru. (sól może wymagać nieco więcej lub mniej. Skoncentruj się na tym, aby sól całkowicie pokryła miazgę). Włóż mięso do pojemnika, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 dni
Krok 2:
Okresowo warto odwrócić mięso i spuścić powstały sok. Po trzydniowym soleniu dobrze spłucz kawałki pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Pozostaw mięso na stole na 20-30 minut, jeśli sok zostanie ponownie wyróżniony, ponownie wysusz kawałki.
Krok 3:
W przepisie możesz użyć absolutnie dowolnych przypraw według własnych upodobań. Ich liczbę najlepiej regulować według własnego uznania.
Krok 4:
Przełóż czosnek przez prasę lub wyciśnij przez prasę do czosnku. Ostrożnie posmaruj każdy kawałek solonej wołowiny ze wszystkich stron. Na tym etapie można użyć czosnku w proszku.
Krok 5:
Przyprawy dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Posyp wołowinę przyprawami.
Krok 7:
Owiń kawałki mięsa gazą lub lekką, oddychającą szmatką, zabandażuj grubymi nitkami.
Krok 8:
Zawieś kawałki w lodówce pod półką. Jesienią i wiosną można zamiast lodówki użyć na przykład strychu lub innego dobrze wentylowanego, chłodnego pomieszczenia. Pozostaw mięso do zwiotczenia przez pięć do ośmiu dni. Im dłużej mięso będzie zwietrzałe, tym bardziej będzie suche.
Krok 9:
Jeśli z zadowoleniem przyjmujesz wyraźny smak przypraw, wołowinę można już spożywać w tej formie. Pokrój mięso na możliwie najcieńsze kawałki i podawaj.
Krok 10:
Możesz umyć gotową wołowinę pod bieżącą wodą, spłukać wszystkie przyprawy, osuszyć ręcznikami papierowymi, zawinąć ponownie w szmatkę i wysłać do lodówki na pół godziny do godziny. Następnie pokrój w ten sam sposób na cienkie kawałki i podawaj. Na mięsie nie ma przypraw, a smak i zapach są obecne.
jeśli masz 100% pewności co do jakości mięsa, możesz zmniejszyć ilość soli.
pierwsze dni wietrzenia mięsa może wyciekać więcej płynu na gazę, a następnie tkaninę należy wymienić na nową.
podczas gotowania ilość przypraw można początkowo maksymalnie zmniejszyć (krok 5 i 6), pozostawiając na przykład tylko czosnek, czarną i czerwoną paprykę.
cienkie talerze suszonego mięsa będą doskonałym dodatkiem do piwa.
bez wątpienia krojenie takiej wołowiny będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g