suszona wołowina w domu

nie tylko mięso, ale prawdziwy przysmak! Wszechstronny przepis, który możesz całkowicie dostosować, zaczynając od ilości soli, a kończąc na zestawie pożądanych przypraw. Gotowanie jest trochę czasochłonne, ale wynik jest tego wart!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 69 % 18 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 8 % 2 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować suszoną wołowinę, lepiej jest wziąć miąższ bez żył, jeśli są, spróbuj je przyciąć tak bardzo, jak to możliwe. Kawałek mięsa podzielić na kilka części. Wymieszaj sól i cukier. Posyp każdy kawałek ze wszystkich stron mieszanką soli i cukru. (sól może wymagać nieco więcej lub mniej. Skoncentruj się na tym, aby sól całkowicie pokryła miazgę). Włóż mięso do pojemnika, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 dni

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Okresowo warto odwrócić mięso i spuścić powstały sok. Po trzydniowym soleniu dobrze spłucz kawałki pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Pozostaw mięso na stole na 20-30 minut, jeśli sok zostanie ponownie wyróżniony, ponownie wysusz kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przepisie możesz użyć absolutnie dowolnych przypraw według własnych upodobań. Ich liczbę najlepiej regulować według własnego uznania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż czosnek przez prasę lub wyciśnij przez prasę do czosnku. Ostrożnie posmaruj każdy kawałek solonej wołowiny ze wszystkich stron. Na tym etapie można użyć czosnku w proszku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przyprawy dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp wołowinę przyprawami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Owiń kawałki mięsa gazą lub lekką, oddychającą szmatką, zabandażuj grubymi nitkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawieś kawałki w lodówce pod półką. Jesienią i wiosną można zamiast lodówki użyć na przykład strychu lub innego dobrze wentylowanego, chłodnego pomieszczenia. Pozostaw mięso do zwiotczenia przez pięć do ośmiu dni. Im dłużej mięso będzie zwietrzałe, tym bardziej będzie suche.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli z zadowoleniem przyjmujesz wyraźny smak przypraw, wołowinę można już spożywać w tej formie. Pokrój mięso na możliwie najcieńsze kawałki i podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz umyć gotową wołowinę pod bieżącą wodą, spłukać wszystkie przyprawy, osuszyć ręcznikami papierowymi, zawinąć ponownie w szmatkę i wysłać do lodówki na pół godziny do godziny. Następnie pokrój w ten sam sposób na cienkie kawałki i podawaj. Na mięsie nie ma przypraw, a smak i zapach są obecne.

jeśli masz 100% pewności co do jakości mięsa, możesz zmniejszyć ilość soli.

pierwsze dni wietrzenia mięsa może wyciekać więcej płynu na gazę, a następnie tkaninę należy wymienić na nową.

podczas gotowania ilość przypraw można początkowo maksymalnie zmniejszyć (krok 5 i 6), pozostawiając na przykład tylko czosnek, czarną i czerwoną paprykę.
cienkie talerze suszonego mięsa będą doskonałym dodatkiem do piwa.

bez wątpienia krojenie takiej wołowiny będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy