skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak suszyć kurczaka? Przygotuj jedzenie. Będziesz potrzebował fileta z piersi kurczaka i lepiej, jeśli mięso jest niezamrożone i najświeższe, ponieważ nie będzie poddawane żadnej obróbce cieplnej. Umyj filet i osusz ręcznikami papierowymi-nadmiar wilgoci uniemożliwi więdnięcie kurczaka.
Krok 2:
Kolejnym kluczem do sukcesu suszonego mięsa są dobrze dobrane przyprawy-nie bój się, będzie ich sporo, ale na pewno nie będą zbyteczne. Papryka, czerwony i czarny pieprz mielony oraz mielony kminek są tutaj świetne (są sprzedawane specjalnie do basturmy, nadadzą naszemu mięsu niepowtarzalny smak). Tak czy inaczej, możesz dodać lub odłożyć coś według własnego gustu. Wlej przyprawy do głębokiej miski.
Krok 3:
Dodaj sól do przypraw-nic dziwnego, że ten przepis wymaga jej dość dużo, potrzebujemy, aby mięso było dobrze solone, w przeciwnym razie smak gotowego dania nie będzie taki sam. Dodam, że mięso zajmie tyle soli, ile potrzeba i nie będzie solone.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj przyprawy z solą.
Krok 5:
Każdy kawałek fileta z kurczaka dobrze zetrzyj powstałą mieszaninę ze wszystkich stron, szczelnie włóż do pojemnika i wstaw do lodówki na 24 godziny. Możesz uciskać kurczaka. Gotowałem po raz pierwszy i nie stawiałem go pod presją, ale kiedy gotuję więcej (i na pewno będę więcej niż raz), spróbuję to zrobić, aby porównać wynik. Tym razem powiem, że całe mięso jest doskonale solone i nasączone przyprawami, więc to zależy od ciebie.
Krok 6:
W czasie spędzonym w lodówce mięso stanie się gęste. Dobrze spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli lubisz mięso bardziej ostre, polecam trochę przypraw.
Krok 7:
Aby uzyskać więcej smaku, możesz dodać czosnek-przepuścić go przez prasę lub drobno zetrzeć na wierzchu kurczaka.
Krok 8:
Wierzch posyp papryką i dobrze natrzyj czosnkiem każdy kawałek fileta ze wszystkich stron.
Krok 9:
Zawiń każdy kawałek w gazę. Zasadniczo, jeśli masz zimną porę roku i możesz zawiesić filet na balkonie lub loggii, nie możesz go owinąć gazą — wtedy skorupa mięsa okaże się bardziej wysuszona, a wewnątrz będzie miękka i delikatna. Osobiście następnym razem spróbuję suszyć bez gazy.
Krok 10:
Zawiąż każdy kawałek mocno nitkami, tworząc pętlę na górze, za którą zawiesi się mięso.
Krok 11:
Filetuj w chłodnym miejscu przez 3-4 dni, możesz trochę dłużej, jeśli lubisz bardziej suche mięso. Tutaj wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Suszę filety na loggii, teraz jest całkiem fajnie. Ale filety są również suszone w temperaturze pokojowej, spotkałem tę opcję. Osobiście uważam, że bezpieczniej jest to robić na zimno.
Krok 12:
Suszony kurczak jest gotowy-zobacz, jaki jest apetyczny i aromatyczny, nie można go porównać z kiełbasą kupioną w sklepie, a szczerze mówiąc, filet z kurczaka jest pod tym względem znacznie bardziej opłacalny.
Krok 13:
Pokrój go cienko i podawaj jako przekąskę. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g