suszone wiśnie w domu

Przygotuj suszone wiśnie - bardzo smaczny suplement witaminowy. Suszone wiśnie w domu są szczególnie przydatne do stosowania w diecie dzieci. Częściej gospodynie domowe używają wiśni gotowanych w syropie cukrowym do suszenia-okazuje się pyszny produkt, ale absolutnie pozbawiony witamin w procesie obróbki cieplnej. Dlatego radzę suszyć jagody w niskich temperaturach w piekarniku lub na powietrzu. Ten proces jest długi, ale wynik jest tego wart. takie wiśnie można podawać z herbatą lub kawą, dodawać do owsianki, twarogu, do wszelkich wypieków.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 96 % 66 g
92 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić suszone wiśnie w domu, weź dojrzałe jagody wiśni. Będziesz także potrzebował dowolnego urządzenia do ekstrakcji nasion. Najłatwiej jest wziąć wyciskarkę do czosnku ze specjalną dyszą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz jagody wiśni i pozwól wodzie całkowicie spłynąć, osusz jagodę. Następnie musisz usunąć nasiona z każdej jagody-jest to najbardziej czasochłonne zadanie w tym długim procesie gotowania suszonych wiśni. Pamiętaj, że jagody rozpryskują sok! Włóż jagody do miski, z której następnie spuść wyciekający z nich sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż jagody bez pestek na powierzchni, wykładając je kilkoma warstwami ręczników kuchennych. Niech wiśnia trochę się położy, lepiej 2 godziny. Nadmiar płynu zostanie wchłonięty do ręczników. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i rozłóż wiśnie równomiernie na powierzchni. Umieść w piekarniku nagrzanym do 60-70 stopni na 3-4 godziny. Monitoruj wilgotność jagód, jeśli to konieczne - susz więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Suszone jagody włożyć do większej miski, posypać cukrem pudrem, wstrząsnąć, aby równomiernie rozprowadzić proszek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przechowuj suszone jagody wiśni w suchym, szczelnie zamkniętym słoiku lub w papierowych torebkach wykonanych z pergaminu, można je przechowywać w zamrażarce (dzięki temu dłużej utrzyma się w domu).

suszone wiśnie to pyszny cukierek, a także dodatek do wypieków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy