skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić suszone wiśnie w domu, weź dojrzałe jagody wiśni. Będziesz także potrzebował dowolnego urządzenia do ekstrakcji nasion. Najłatwiej jest wziąć wyciskarkę do czosnku ze specjalną dyszą.
Krok 2:
Dobrze opłucz jagody wiśni i pozwól wodzie całkowicie spłynąć, osusz jagodę. Następnie musisz usunąć nasiona z każdej jagody-jest to najbardziej czasochłonne zadanie w tym długim procesie gotowania suszonych wiśni. Pamiętaj, że jagody rozpryskują sok! Włóż jagody do miski, z której następnie spuść wyciekający z nich sok.
Krok 3:
Ułóż jagody bez pestek na powierzchni, wykładając je kilkoma warstwami ręczników kuchennych. Niech wiśnia trochę się położy, lepiej 2 godziny. Nadmiar płynu zostanie wchłonięty do ręczników. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i rozłóż wiśnie równomiernie na powierzchni. Umieść w piekarniku nagrzanym do 60-70 stopni na 3-4 godziny. Monitoruj wilgotność jagód, jeśli to konieczne - susz więcej.
Krok 4:
Suszone jagody włożyć do większej miski, posypać cukrem pudrem, wstrząsnąć, aby równomiernie rozprowadzić proszek.
Krok 5:
Przechowuj suszone jagody wiśni w suchym, szczelnie zamkniętym słoiku lub w papierowych torebkach wykonanych z pergaminu, można je przechowywać w zamrażarce (dzięki temu dłużej utrzyma się w domu).
suszone wiśnie to pyszny cukierek, a także dodatek do wypieków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g