skład / składniki
metoda gotowania
kiedyś kurczak był bardzo kosztowną ucztą. I wiele biednych rodzin nie mogło sobie pozwolić na zakup całego kurczaka. I kupowali podroby, łapy lub szyjki. Ale nie będziesz ich po prostu gotować ani smażyć, prawie nie ma mięsa w Szyjkach. Wtedy pojawiło się wiele przepisów kulinarnych zaprojektowanych w celu stworzenia czegoś niezwykłego, świątecznego ze zwykłych produktów. Prawie wszystkie te przepisy są pracochłonne i nie każdy może je powtórzyć. Ale dla dobrej gospodyni takie dania stają się triumfem.
ostrożnie umyj szyjki kurczaka i bardzo ostrożnie wyjmij z nich kości. To najtrudniejsza część procesu. najważniejsze, aby nie rozerwać skóry. Powinniśmy mieć solidne rurki, puste w środku.
gotowanie mięsa mielonego. Cóż, tłuszcz z kurczaka lekko smaży mąkę do jasnobrązowego koloru. Osobno smażyć drobno posiekaną cebulę i wątróbkę drobiową. Wątróbkę należy drobno posiekać lub, jeśli nie ma czasu, przepuścić przez maszynę do mięsa. a następnie połącz z mąką i cebulą. Tym mielonym mięsem wypełniamy szyje i szyjemy je po obu stronach. Gotuj w bulionie z kurczaka przez 30-40 minut. Następnie wyjmij szyjki łyżką cedzakową, pozwól bulionowi spłynąć i usmaż na patelni w tłuszczu z kurczaka. Podajemy do stołu z sałatkami warzywnymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Szyje z kurczaka - 297 kcal/100g