Likier mleczny

pyszny napój o delikatnym, kremowym smaku. Bardzo smaczny likier mleczny.
ManiuniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 63 % 15 g
280 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wódkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wanilinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przyjemna rozrywka!

  9. Krok 9:

    Krok 9.
wódkę miesza się ze śmietaną, dodaje 2 żółtka, cukier granulowany, szczyptę cukru waniliowego. Wszystko dobrze wymieszaj i wlej do butelki, którą zamknij i odstaw na 7-10 dni. Następnie likier jest filtrowany przez drobne sito i butelkowany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy