Likier mleczny
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
wódkę miesza się ze śmietaną, dodaje 2 żółtka, cukier granulowany, szczyptę cukru waniliowego. Wszystko dobrze wymieszaj i wlej do butelki, którą zamknij i odstaw na 7-10 dni. Następnie likier jest filtrowany przez drobne sito i butelkowany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g