sok z marchwi i buraków

Jasny kolor i przyjemny smak - taki jest najzdrowszy sok z marchwi i buraków. Trudno znaleźć zdrowszy produkt niż świeżo wyciśnięty sok z buraków marchewkowych. Jeśli rozcieńczysz go we właściwej proporcji, możesz uzyskać produkt niezwykle przydatny w leczeniu różnych chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym, nadciśnieniem, krzepnięciem i krwią oraz rozszerzeniem żył. Dzięki różnym substancjom, które wchodzą w jego skład (w szczególności potas i chlor), sok z buraków doskonale oczyszcza wątrobę, nerki i pęcherz. W ten sposób trudno jest znaleźć bardziej korzystny naturalny produkt dla naszego organizmu. Jedyną bardzo ważną uwagą podczas wyciskania soku jest zachowanie proporcji, ponieważ zbyt duża część soku z buraków może powodować nudności i zawroty głowy. Przepis kulinarny polega na mieszaniu soku z buraków marchewkowych w stężeniu 3: 1, to znaczy na trzy części soku z marchwi przypada jedna część soku z buraków.
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 82 % 9 g
42 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I buraki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno zetrzyj marchewki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I buraki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I wyciśnij sok

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po czym wymieszać

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W szklance lub dzbanku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli uważasz, że sok jest nadal zbyt ostry w tych proporcjach, możesz dodać trochę wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jedzenie popijane takim sokiem bez wątpienia przyniesie korzyści tylko Twojemu ciału.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g

Podobne przepisy