Sałatka Chicago

fantastycznie pyszny przepis na sałatkę z pieczarkami i wędzonym kurczakiem! Nie zaliczam się do miłośników sałatek z majonezem, ale ten przepis mnie przekonał! Teraz ta sałatka jest częstym gościem na naszym stole! Mam nadzieję, że ci się spodoba!
ksi ± ¿kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 9 % 2 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na sałatkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj jajka. Pokrój wędzone mięso z kurczaka w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka na twardo zetrzyj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczarki opłucz i pokrój w plastry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć cebulę i grzyby na oleju roślinnym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj spód formy jedną łyżką majonezu i ułóż wędzonego kurczaka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp startym serem i posmaruj jedną łyżką majonezu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż gotowane starte jajka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następna warstwa to smażone grzyby z cebulą. Majonez nie jest już potrzebny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I na koniec połóż plasterki pomidora na sałatce. Wysyłamy do lodówki na 30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy