skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj udka z kurczaka, usuń nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym. Natrzyj udka ze wszystkich stron adżiką i solą.
2. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w duże plasterki lub w inny sposób - według własnego gustu. Staraj się, aby kawałki ziemniaków nie były zbyt grube.
3. Obierz i drobno posiekaj czosnek. W razie potrzeby możesz po prostu wycisnąć go przez prasę.
4. Włóż pokrojone ziemniaki do miski, dodaj do nich paprykę, czarny pieprz, czosnek, sól, a także wlej olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj.
5. Umieść ziemniaki w torbie do pieczenia, na wierzchu przygotowane nogi. Zawiąż torbę, zrób w niej kilka nakłuć.
6. Umieść torebkę z kurczakiem i ziemniakami w kuchence mikrofalowej. Piec z mocą 800 W przez 16 minut.
7. Ostrożnie wyjmij gotowego kurczaka i ziemniaki z torby. Danie można podawać ze świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g