Sałatka fasola ogórki marchew

bardzo obfita, prosta i pyszna sałatka! Ta sałatka jest na tyle obfita, że można ją podawać jako samodzielne danie. Może być również stosowany jako dodatek do mięsa lub ryb. Taka sałatka spodoba się wegetarianom, weganom i tym, którzy przestrzegają postu.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 54 % 13 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

jak zrobić sałatkę fasola ogórek marchew? Przygotuj wszystkie składniki.
1. Fasolę opłucz i namocz przez noc w wodzie. Zwiększy objętość około dwukrotnie. Następnie gotuj do miękkości, soląc. Może to być biała lub inna fasola.
możesz również użyć fasoli w puszkach. Następnie po prostu otwórz słoik i spuść płyn. I wlej fasolę do miski sałatkowej.
2. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać.
3. Rozgrzej patelnię, wlej oleje, poczekaj chwilę, aż olej się rozgrzeje i wlej cebulę. Na małym ogniu pozostaw do smażenia.
4. Gdy cebula jest na patelni, umyj, obierz marchewki i zetrzyj na drobnej tarce.
5. Gdy cebula uzyska wystarczającą przezroczystość, dodaj startą marchewkę. Dobrze rozłóż cebulę i marchewkę na patelni i smaż do miękkości jeszcze przez kilka minut.
6. W międzyczasie pokrój marynaty w małe kostki, mniej więcej wielkości fasoli.
7. Zdejmij marchewki z cebuli z ognia i dodaj do sałatki.
8. Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj pieprz i sól do smaku.
a nasza sałatka jest gotowa!
cebula z marchewką nada sałatce słodkawą nutę, fasola ma miękką, gęstą konsystencję, a ogórki dodadzą sałatce chrupiącego efektu, soczystości i kwaśności.
możesz opcjonalnie doprawić tę sałatkę majonezem. W ten sposób stanie się jeszcze bardziej satysfakcjonujący.
uwielbiam robić sałatkę ze świeżych warzyw i dodawać tam gotowane rośliny strączkowe. Okazuje się bardzo smaczny. Możesz wziąć świeże ogórki, świeżą marchewkę i na przykład zieloną cebulę. I wymieszaj to wszystko z gotowaną fasolą. Dzięki temu zachowa się więcej witamin i nadaje się na okres letni, Kiedy sklepy są pełne świeżych sezonowych warzyw i ziół.
dodaj fasolę do swojej diety. Jego białko jest znacznie łatwiejsze do strawienia niż mięso. Zawiera wiele witamin i pierwiastków śladowych. Biała fasola jest mniej kaloryczna w porównaniu do czerwonej.
smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy