skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę fasola ogórek marchew? Przygotuj wszystkie składniki.
1. Fasolę opłucz i namocz przez noc w wodzie. Zwiększy objętość około dwukrotnie. Następnie gotuj do miękkości, soląc. Może to być biała lub inna fasola.
możesz również użyć fasoli w puszkach. Następnie po prostu otwórz słoik i spuść płyn. I wlej fasolę do miski sałatkowej.
2. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać.
3. Rozgrzej patelnię, wlej oleje, poczekaj chwilę, aż olej się rozgrzeje i wlej cebulę. Na małym ogniu pozostaw do smażenia.
4. Gdy cebula jest na patelni, umyj, obierz marchewki i zetrzyj na drobnej tarce.
5. Gdy cebula uzyska wystarczającą przezroczystość, dodaj startą marchewkę. Dobrze rozłóż cebulę i marchewkę na patelni i smaż do miękkości jeszcze przez kilka minut.
6. W międzyczasie pokrój marynaty w małe kostki, mniej więcej wielkości fasoli.
7. Zdejmij marchewki z cebuli z ognia i dodaj do sałatki.
8. Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj pieprz i sól do smaku.
a nasza sałatka jest gotowa!
cebula z marchewką nada sałatce słodkawą nutę, fasola ma miękką, gęstą konsystencję, a ogórki dodadzą sałatce chrupiącego efektu, soczystości i kwaśności.
możesz opcjonalnie doprawić tę sałatkę majonezem. W ten sposób stanie się jeszcze bardziej satysfakcjonujący.
uwielbiam robić sałatkę ze świeżych warzyw i dodawać tam gotowane rośliny strączkowe. Okazuje się bardzo smaczny. Możesz wziąć świeże ogórki, świeżą marchewkę i na przykład zieloną cebulę. I wymieszaj to wszystko z gotowaną fasolą. Dzięki temu zachowa się więcej witamin i nadaje się na okres letni, Kiedy sklepy są pełne świeżych sezonowych warzyw i ziół.
dodaj fasolę do swojej diety. Jego białko jest znacznie łatwiejsze do strawienia niż mięso. Zawiera wiele witamin i pierwiastków śladowych. Biała fasola jest mniej kaloryczna w porównaniu do czerwonej.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g