kasza manna w kuchence mikrofalowej

pyszna kasza manna na śniadanie w kilka minut! W wielu rodzinach poranek zaczyna się od talerza kaszy manny. I nie bez powodu, ponieważ kasza manna jest bardzo przydatnym produktem. Jest bogaty w witaminy E, B1, B2, PP, żelazo i zawiera wiele innych składników odżywczych, dlatego jest zawarty w menu osób leczonych z powodu chorób przewodu pokarmowego. Ponadto kasza manna jest bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli jest podawana z owocami, suszonymi owocami lub jagodami. Dlatego dzieci szczególnie lubią tę opcję śniadaniową. A w nowoczesnych warunkach, Jeśli masz pod ręką takie urządzenia gospodarstwa domowego, jak kuchenka mikrofalowa, pyszną kaszę mannę na śniadanie można przygotować dosłownie w kilka minut.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 59 % 17 g
166 kcal
IG: 22 / 33 / 44

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 min

Przygotuj składniki do gotowania kaszy manny w kuchence mikrofalowej. Oczywiście można to nazwać szybkim sposobem przygotowania śniadania, jeśli kasza manna potrzebuje jednej lub dwóch porcji. Jeśli kasza manna musi być gotowana dla dużej rodziny, lepiej jest użyć klasycznej metody gotowania - na kuchence. Ponieważ kaszę mannę w kuchence mikrofalowej można gotować w jednej małej misce na raz. Aby przygotować owsiankę w kuchence mikrofalowej, potrzebujesz ceramicznego lub szklanego głębokiego kubka lub talerza, bez pozłacanych krawędzi lub specjalnych naczyń do kuchenki mikrofalowej.
wlej semolinę do miski, dodaj cukier i sól, ilość cukru i soli można zmienić w zależności od preferencji smakowych. Wlej suche składniki mlekiem. Wymieszaj, aby cukier i sól były równomiernie rozłożone i rozpuszczone. Miska powinna być tak głęboka, aby składniki zajmowały w niej poziom nie wyższy niż połowa, w przeciwnym razie podczas gotowania i gotowania owsianki zawartość kubka może wybiec poza nią do kuchenki mikrofalowej.
postaw miskę z semoliną w kuchence mikrofalowej. Ustawiamy moc na 750 watów i włączamy kuchenkę mikrofalową na 1,5 minuty. Wyjmujemy kubek z kaszy manny z kuchenki mikrofalowej, robimy to ostrożnie, używamy rękawic kuchennych, ponieważ Na zewnątrz kubek jest bardzo gorący. Wymieszaj owsiankę. Dodaj kawałek masła do kubka owsianki. Ponownie włóż miskę owsianki do kuchenki mikrofalowej na 1,5 minuty przy tej samej mocy. Wyjmujemy owsiankę i podajemy do stołu. opcjonalnie ze świeżymi jagodami, dżemem lub dżemem.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy