skład / składniki
metoda gotowania
natychmiast przed gotowaniem brokuły spłukujemy zimną bieżącą wodą, dobrze spłukujemy nadmiar kropli i pozostawiamy do spuszczenia na ręcznik. Lepiej jest wziąć świeże warzywa, ale możesz użyć mrożonych półproduktów. W takim przypadku kwiatostany wyjmujemy z zamrażarki natychmiast przed gotowaniem, nie rozmrażamy wcześniej, a następnie uzyskamy sklejoną grudkę!
w przypadku świeżych warzyw rozkładamy całą huśtawkę na kwiatostany. Bierzemy głębokie naczynia nadające się do kuchenki mikrofalowej, wkładamy do nich świeże lub mrożone kawałki brokułów podzielone na kwiatostany. Sól niewielką ilością soli, dodaj cukier, w razie potrzeby możesz urozmaicić smak przyprawami lub ulubionymi ziołami i przyprawami. Dodaj wymaganą ilość wody i przykryj pokrywką.
Ustaw naczynia w kuchence mikrofalowej, Ustaw maksymalną moc i czas gotowania na 2 minuty. Po odłączeniu otwórz pokrywkę i sprawdź gotowość brokułów widelcem lub nożem. Jeśli warzywa nie są gotowe, wysyłamy je do kuchenki mikrofalowej na kilka minut. Nie należy wydłużać czasu i trawić, w tym przypadku elastyczne gęste kwiatostany zostaną strawione, stracą swoją atrakcyjność zewnętrzną i smak.
gdy brokuły będą gotowe, spuść wodę. Warzywa należy podawać na gorąco. Jako dodatek możesz użyć niewielkiej ilości masła, zrobić sos śmietanowy lub czosnkowy.
brokuły w kuchence mikrofalowej doskonale uzupełniają dania mięsne lub rybne, ziemniaki, spaghetti i mogą zastąpić pełny posiłek. Brokuły można również przygotować dla dzieci, o ile dobrze jedzą warzywa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g