skład / składniki
metoda gotowania
Julienne to danie kuchni francuskiej. A Francuzi dużo wiedzą o gotowaniu. Ten przepis oczywiście nie zajmuje miejsca w menu francuskiej restauracji, ale wyróżnia się prostotą i łatwością przygotowania. A jeśli wieczorem przygotujesz nadzienie do tartaletek, rano możesz zadowolić rodzinę pysznym i satysfakcjonującym,a co najważniejsze szybkim! śniadanie. Julienne można gotować w miseczkach, tartaletach, garnkach i porcjach.
dobrze umyj filet z kurczaka pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Pokrój mięso w małe kostki. Łatwiej jest pokroić filet z kurczaka, jeśli wcześniej jest lekko zamrożony.
można gotować z dowolnymi grzybami. Świeże, konserwowane, mrożone lub suszone. Mam pieczarki w puszkach. Opróżnij słoik z grzybami, wyjmij grzyby i pokrój je w kostkę lub jak chcesz.
obierz cebulę, umyj, a także drobno posiekaj.
na rozgrzanej patelni rozpuść kawałek masła. Najpierw włóż do niego kawałki fileta z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn z mięsa całkowicie odparuje, ciągle mieszając. Następnie dodaj posiekaną cebulę i pieczarki do mięsa. Wszystko wymieszaj i lekko smaż na złoty kolor.
włóż śmietanę do miski, dodaj tam mąkę, delikatnie mieszając łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sól, pieprz do śmietany. Możesz umieścić dowolne przyprawy.
umieść śmietanę na patelni z filetem z kurczaka i marynowanymi grzybami, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-6 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól zawartości ostygnąć.
filet z kurczaka z grzybami równomiernie rozprowadź miski.
zetrzyj twardy ser na drobnej tarce i posyp naszą julienne na wierzchu.
połóż na dużym naczyniu (możesz gotować w małych partiach), posyp suszonymi ziołami i włóż do kuchenki mikrofalowej. Piecz tartaletki w trybie grillowania przez 20-25 minut (w zależności od mocy), aż na wierzchu powstanie złoty kolor. To wszystko-Julien w tartaletkach jest gotowy!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Tartaletki - 514 kcal / 100g