Sałatka z pomidorami i oliwkami

lekka i szybka letnia sałatka zachwyci zarówno krewnych, jak i gości. Uwielbiam tę sałatkę! Jest szybki, pyszny, zdrowy, sycący i niskokaloryczny! Solidne plusy)) a połączenie pomidora i bazylii nie pozostawi obojętnym żadnego smakosza :)
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 53 % 18 g
węglowodany 9 % 3 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory kroimy w kostkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na wierzchu kawałki bazylii

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie pokrój mozzarellę w kostkę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż oliwki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z góry znowu pomidory

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj sos z oleju, soli, pieprzu i polej sałatkę przed podaniem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udekoruj bazylią i smacznego! :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy