skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z krewetkami rukolą i pomidorami? Wziąłem krewetki gotowane i mrożone, poparzyłem je wrzącą wodą i oczyściłem skorupę, pozostawiając ogon.
Krok 2:
Posiekaj czosnek i pieprz, smaż na oleju na małym ogniu, aż się zrumieni. Następnie wyjmij z patelni.
Krok 3:
Krewetki smażyć z każdej strony przez pół minuty na złoty kolor. Połóż na serwetce.
Krok 4:
Zrób tankowanie. Wymieszaj sos sojowy, miód, sok z cytryny, mielony pieprz i trochę oleju z patelni. Spróbować. W razie potrzeby posolić.
Krok 5:
Połóż rukolę na talerzu. Jeśli liście są duże, rozerwij je rękami. Na rukoli połóż krewetki i pomidory koktajlowe, przekrojone na pół. Polej dressingiem.
Krok 6:
Na wierzch natrzyj ser długimi paskami.
Krok 7:
Udekoruj.
Krok 8:
Można pozostawić bez zmian, można mieszać. Następnie natychmiast jemy! Smacznego!
rukola jest głównym przyjacielem odchudzającej się dziewczyny. Żadna inna sałatka nie wpływa tak pozytywnie na metabolizm. Rukola-magazyn witaminy C i jodu, zwiększa poziom hemoglobiny we krwi, usuwa cholesterol i działa tonizująco na organizm jako całość-prawdziwy naturalny Energetyk!
Sałatka z rukolą jest spożywana natychmiast po ugotowaniu, nie można jej przechowywać. Jeśli sałata jest wcześniej przyprawiona, liście mogą dać sok i zamienić się w papkę. Zwyczajowo rozrywa się duże liście rukoli rękami; jeśli są cięte nożem, w miejscu cięcia pojawia się zardzewiały ślad. Jednym z najpopularniejszych dressingów jest mieszanka oleju roślinnego i zakwaszacza, często do sałatki dodaje się parmezan.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g