Sałatka z krewetkami, rukolą i pomidorami

Łatwa sałatka w stylu śródziemnomorskim. Pięknie wygląda na stole. Ta sałatka pomoże ci, jeśli nagle pojawią się goście. Przygotowuje się szybko, wygląda apetycznie, a ponadto jest bardzo zdrowy i zrównoważony w smaku. Nawet mój mąż, który jest dość nieufny wobec rukoli, zjadł ją z przyjemnością.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 26 % 5 g
97 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z krewetkami rukolą i pomidorami? Wziąłem krewetki gotowane i mrożone, poparzyłem je wrzącą wodą i oczyściłem skorupę, pozostawiając ogon.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj czosnek i pieprz, smaż na oleju na małym ogniu, aż się zrumieni. Następnie wyjmij z patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krewetki smażyć z każdej strony przez pół minuty na złoty kolor. Połóż na serwetce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób tankowanie. Wymieszaj sos sojowy, miód, sok z cytryny, mielony pieprz i trochę oleju z patelni. Spróbować. W razie potrzeby posolić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż rukolę na talerzu. Jeśli liście są duże, rozerwij je rękami. Na rukoli połóż krewetki i pomidory koktajlowe, przekrojone na pół. Polej dressingiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na wierzch natrzyj ser długimi paskami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Udekoruj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Można pozostawić bez zmian, można mieszać. Następnie natychmiast jemy! Smacznego!

rukola jest głównym przyjacielem odchudzającej się dziewczyny. Żadna inna sałatka nie wpływa tak pozytywnie na metabolizm. Rukola-magazyn witaminy C i jodu, zwiększa poziom hemoglobiny we krwi, usuwa cholesterol i działa tonizująco na organizm jako całość-prawdziwy naturalny Energetyk!

Sałatka z rukolą jest spożywana natychmiast po ugotowaniu, nie można jej przechowywać. Jeśli sałata jest wcześniej przyprawiona, liście mogą dać sok i zamienić się w papkę. Zwyczajowo rozrywa się duże liście rukoli rękami; jeśli są cięte nożem, w miejscu cięcia pojawia się zardzewiały ślad. Jednym z najpopularniejszych dressingów jest mieszanka oleju roślinnego i zakwaszacza, często do sałatki dodaje się parmezan.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy