Sałatka Włoska z grzankami, pomidorkami koktajlowymi i serem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Pokrój kawałki białego chleba w kostkę. Na patelni, bez dodawania oleju (można tylko lekko nasmarować pędzlem do gotowania) smażyć je na rumieniec.
2. W salaterce wymieszać pokrojony w kostkę ser, liście sałaty, bazylię, rozdarte ręce, połówki oliwek i ćwiartki wiśni, drobno posiekane ogórki i na cienkie paski-paprykę.
3. Wymieszaj oliwę z majonezem i dopraw ją sałatką. Sól, pieprz.
4. Dodaj gorące grzanki do gotowej sałatki i wymieszaj kilka razy lekkimi ruchami, aby nie zagęścić sałatki.
to wszystko - nasza włoska sałatka z grzankami jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g