kurczak z imbirem i sosem sojowym

najszybszy przepis na soczystego kurczaka z imbirem. Chcę zaoferować Ci przepis na gotowanie kurczaka metodą ekspresową. Mięso według tego przepisu okazuje się soczyste, elastyczne, lekko pikantne. Poza tym jest szybki, prosty i pyszny! Przepis prawdziwy ratunek, gdy nie ma czasu na przygotowanie obiadu.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 22 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 10 % 3 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotujemy wszystkie produkty: filet z kurczaka, sos sojowy, imbir, olej roślinny. Opłucz filety, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój wzdłuż włókien na Tworzywa sztuczne o grubości 1 cm, włóż pokrojony filet do miski, wlej sos sojowy, wlej suchy proszek imbirowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Imbir musi być wzięty w proszku, ze świeżym okazuje się, że smak jest zupełnie inny. Wymieszaj i pozostaw na 5 minut podczas gotowania i podgrzewania patelni. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, rozłóż filet.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż przez 1-2 minuty, w zależności od grubości twoich kawałków. Gdy tylko na krawędzi kawałków pojawi się lekka krawędź, Odwróć mięso na drugą stronę. Smażyć z drugiej strony przez 1-2 minuty. Pięknie układamy na talerzu i wzywamy wszystkich do stołu. Bardzo smacznie komponuje się z sałatką warzywną, z ryżem, z puree ziemniaczanym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Soczysty filet z kurczaka instant w marynacie sojowo-imbirowej jest gotowy! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie. Smacznego!

bardzo często gotuję dania z filetem z kurczaka, ponieważ to mięso jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Dlaczego białe mięso z kurczaka jest przydatne? Skład piersi z kurczaka jest bogaty w dużą ilość witamin. Na przykład pełny kompleks witamin z grupy B jest niezbędnym składnikiem białego mięsa i jest niezbędny dla każdego organizmu do utrzymania prawidłowego metabolizmu. Witaminy B9 i B12 są szczególnie ważne w składzie piersi z kurczaka. Są to bardzo "kobiece" witaminy, które przyczyniają się do normalnego rozwoju płodu podczas ciąży i utrzymania dobrego samopoczucia matki. Nic dziwnego, że zarówno pierś, jak i bulion z kurczaka wszyscy lekarze zalecają regularne spożywanie podczas ciąży i karmienia piersią. Oprócz witamin z grupy białe mięso z kurczaka zawiera witaminy PP, A, H, F, magnez, cynk, żelazo, różne enzymy. Korzyści z piersi kurczaka wynikają z tych substancji, ponieważ przyczynia się do normalizacji krążenia krwi, poprawy wyglądu skóry i włosów, wzmocnienia układu nerwowego i szkieletu. Można powiedzieć, że pierś z kurczaka, której skład zawiera tak wiele przydatnych elementów, jest najbardziej dietetycznym mięsem z kurczaka. Jednocześnie ma bardzo niewiele wad.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy