skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotujemy wszystkie produkty: filet z kurczaka, sos sojowy, imbir, olej roślinny. Opłucz filety, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój wzdłuż włókien na Tworzywa sztuczne o grubości 1 cm, włóż pokrojony filet do miski, wlej sos sojowy, wlej suchy proszek imbirowy.
Krok 2:
Imbir musi być wzięty w proszku, ze świeżym okazuje się, że smak jest zupełnie inny. Wymieszaj i pozostaw na 5 minut podczas gotowania i podgrzewania patelni. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, rozłóż filet.
Krok 3:
Smaż przez 1-2 minuty, w zależności od grubości twoich kawałków. Gdy tylko na krawędzi kawałków pojawi się lekka krawędź, Odwróć mięso na drugą stronę. Smażyć z drugiej strony przez 1-2 minuty. Pięknie układamy na talerzu i wzywamy wszystkich do stołu. Bardzo smacznie komponuje się z sałatką warzywną, z ryżem, z puree ziemniaczanym.
Krok 4:
Soczysty filet z kurczaka instant w marynacie sojowo-imbirowej jest gotowy! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie. Smacznego!
bardzo często gotuję dania z filetem z kurczaka, ponieważ to mięso jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Dlaczego białe mięso z kurczaka jest przydatne? Skład piersi z kurczaka jest bogaty w dużą ilość witamin. Na przykład pełny kompleks witamin z grupy B jest niezbędnym składnikiem białego mięsa i jest niezbędny dla każdego organizmu do utrzymania prawidłowego metabolizmu. Witaminy B9 i B12 są szczególnie ważne w składzie piersi z kurczaka. Są to bardzo "kobiece" witaminy, które przyczyniają się do normalnego rozwoju płodu podczas ciąży i utrzymania dobrego samopoczucia matki. Nic dziwnego, że zarówno pierś, jak i bulion z kurczaka wszyscy lekarze zalecają regularne spożywanie podczas ciąży i karmienia piersią. Oprócz witamin z grupy białe mięso z kurczaka zawiera witaminy PP, A, H, F, magnez, cynk, żelazo, różne enzymy. Korzyści z piersi kurczaka wynikają z tych substancji, ponieważ przyczynia się do normalizacji krążenia krwi, poprawy wyglądu skóry i włosów, wzmocnienia układu nerwowego i szkieletu. Można powiedzieć, że pierś z kurczaka, której skład zawiera tak wiele przydatnych elementów, jest najbardziej dietetycznym mięsem z kurczaka. Jednocześnie ma bardzo niewiele wad.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g