filet z morszczuka na patelni

szybka i łatwa Kolacja w kilka minut! Filety z morszczuka w tym przepisie są smażone na patelni. Ta ryba jest przydatna zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, jedzenie jej jest przyjemnością - jest miękka, delikatna i bardzo smaczna.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 14 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
115 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

jak usmażyć filet z morszczuka na patelni? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ponieważ filety z morszczuka są sprzedawane, głównie zamrożone, rozmrozić je wcześniej. Do szybkiego rozmrażania możesz użyć kuchenki mikrofalowej. Dla dłuższej - dolna półka lodówki. Mrożone ryby rozmrażaj przez noc w lodówce lub trzymaj w temperaturze pokojowej na blacie kuchennym. Umieść filet w głębokim naczyniu, ponieważ spłynie z niego sporo wody.

przygotowany filet z morszczuka opłucz dodatkowo wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój ostrym nożem na porcje. Możesz ciąć wzdłuż lub w poprzek włókien - jak wolisz. Należy pamiętać, że mięso może łatwo pęknąć podczas smażenia, ponieważ jest bardzo delikatne.

każdy pokrojony kawałek fileta posolić z obu stron, skropić sokiem z cytryny, posypać suszoną bazylią. Przenieś filety do miski i pozostaw do marynowania przez 10-15 minut. Możesz, jeśli chcesz, doprawić rybę innymi przyprawami i przyprawami według własnych upodobań.

umieść patelnię na kuchence, rozgrzej na średnim ogniu i rozpuść masło lub wlej olej roślinny. Gdy olej się rozgrzeje, zacznij smażyć rybę.

usmaż filety z morszczuka po obu stronach, aż się zarumienią. Przy grubości ryby, takiej jak moja, zajmie to około 2 minut z każdej strony. Na czas gotowania wpływa grubość patelni, temperatura oleju, cechy kuchenki i rodzaj krojenia ryb. Oznacza to, że możesz zająć więcej lub mniej minut niż ja.

bądź bardzo ostrożny, obracając rybę na drugą stronę-użyj do tego szerokiej łopatki. Mięso jest bardzo delikatne, jego włókna łatwo pękają.

gdy morszczuk będzie gotowy, możesz przenieść go na talerze i natychmiast podać, gdy jest gorący. Podałam na patelni, żeby ryba nie miała czasu na ostygnięcie. Aby wzmocnić smak, polecam posypać filety świeżymi posiekanymi ziołami. Dobrze komponuje się z dowolnymi słodko-kwaśnymi i pikantnymi sosami, takimi jak tkemali.
możesz skropić smażoną rybę sokiem z cytryny.

do dekoracji możesz wziąć Klasyczne tłuczone ziemniaki. Ale prawie każdy dodatek warzywny, gotowane płatki zbożowe, makaron nadaje się tutaj-wybierz, co chcesz.

smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy