skład / składniki
metoda gotowania
jak usmażyć filet z morszczuka na patelni? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ponieważ filety z morszczuka są sprzedawane, głównie zamrożone, rozmrozić je wcześniej. Do szybkiego rozmrażania możesz użyć kuchenki mikrofalowej. Dla dłuższej - dolna półka lodówki. Mrożone ryby rozmrażaj przez noc w lodówce lub trzymaj w temperaturze pokojowej na blacie kuchennym. Umieść filet w głębokim naczyniu, ponieważ spłynie z niego sporo wody.
przygotowany filet z morszczuka opłucz dodatkowo wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój ostrym nożem na porcje. Możesz ciąć wzdłuż lub w poprzek włókien - jak wolisz. Należy pamiętać, że mięso może łatwo pęknąć podczas smażenia, ponieważ jest bardzo delikatne.
każdy pokrojony kawałek fileta posolić z obu stron, skropić sokiem z cytryny, posypać suszoną bazylią. Przenieś filety do miski i pozostaw do marynowania przez 10-15 minut. Możesz, jeśli chcesz, doprawić rybę innymi przyprawami i przyprawami według własnych upodobań.
umieść patelnię na kuchence, rozgrzej na średnim ogniu i rozpuść masło lub wlej olej roślinny. Gdy olej się rozgrzeje, zacznij smażyć rybę.
usmaż filety z morszczuka po obu stronach, aż się zarumienią. Przy grubości ryby, takiej jak moja, zajmie to około 2 minut z każdej strony. Na czas gotowania wpływa grubość patelni, temperatura oleju, cechy kuchenki i rodzaj krojenia ryb. Oznacza to, że możesz zająć więcej lub mniej minut niż ja.
bądź bardzo ostrożny, obracając rybę na drugą stronę-użyj do tego szerokiej łopatki. Mięso jest bardzo delikatne, jego włókna łatwo pękają.
gdy morszczuk będzie gotowy, możesz przenieść go na talerze i natychmiast podać, gdy jest gorący. Podałam na patelni, żeby ryba nie miała czasu na ostygnięcie. Aby wzmocnić smak, polecam posypać filety świeżymi posiekanymi ziołami. Dobrze komponuje się z dowolnymi słodko-kwaśnymi i pikantnymi sosami, takimi jak tkemali.
możesz skropić smażoną rybę sokiem z cytryny.
do dekoracji możesz wziąć Klasyczne tłuczone ziemniaki. Ale prawie każdy dodatek warzywny, gotowane płatki zbożowe, makaron nadaje się tutaj-wybierz, co chcesz.
smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g