skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Raffaello z kurczakiem i grzybami? Przygotuj wskazane składniki. Pieczarki świeże. Ogórki kiszone. Dwa jajka, średniej wielkości cebula. Gotowana pierś z kurczaka (można wziąć w dowolnej formie — zarówno gotowanej, smażonej, jak i wędzonej). Lepiej jest drobno pokroić sałatkę, ponieważ będzie ona serwowana w kształcie kulek, a duże kawałki mogą nie wyglądać reprezentacyjnie.
Krok 2:
Umyj pieczarki pod bieżącą wodą z gruzu i ziemi, usuń nadmiar wilgoci. Pokrój w małe kostki. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż pokrojone grzyby i cebulę do miękkości, lekko posolić. Włóż do głębokiego naczynia do ostygnięcia.
Krok 4:
Gotuj jajka do miękkości, ostudź i obierz. Drobno posiekaj schłodzone gotowane jajka i włóż do salaterki do smażonych grzybów.
Krok 5:
Drobno posiekaj ogórki kiszone. Dodaj do wcześniej przygotowanych potraw.
Krok 6:
Drobno posiekaj gotowany schłodzony filet z kurczaka i dodaj do sałatki.
Krok 7:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Tarty ser będzie imitował płatki kokosowe, jak w cukierkach, więc Gruba Tarka nie będzie działać.
Krok 8:
Do salaterki dodaj sól do smaku i majonez, wymieszaj. Lepiej schłodzić sałatkę przed podaniem.
Krok 9:
Lepiej jest uformować kulki w sałatkę przed podaniem. Czystymi rękami lub rękawiczkami do gotowania zwiń kulki z sałatki. Zwiń każdą kulkę w startym serze. Podawaj jako zimną przekąskę.
ta sałatka z pewnością podbije degustatorów dzięki swojej prezentacji. Bardzo zabawnie wymyślili, aby zwinąć gotową sałatkę w kształcie kulek w startym serze. Lepiej podawać sałatkę porcinno, nakładając łyżką na każdy talerz lub umieszczając ją na środku stołu za pomocą szaszłyków do kanapek. W każdym razie sałatka i jej forma przypadną do gustu każdemu.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g