Sałatka Raffaello z kurczakiem i grzybami

ciekawa porcja pysznej sałatki z grzybami i kurczakiem. Przyzwyczailiśmy się, że słysząc słowo "Raffaello"w pamięci pojawia się obraz przewiewnych pysznych cukierków. Ale teraz ten wygląd może zniknąć, jeśli zrobisz sałatkę w kształcie kulek kokosowych. W formie, ale nie w treści. W końcu teraz to nie cukierki, ale pyszna sałatka w oryginalnym wykonaniu. Taka sałatka jest idealna na świąteczny stół - w końcu zaskoczysz wszystkich takim podaniem sałatki. Sałatka okaże się obfita i smaczna.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 10 % 2 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Raffaello z kurczakiem i grzybami? Przygotuj wskazane składniki. Pieczarki świeże. Ogórki kiszone. Dwa jajka, średniej wielkości cebula. Gotowana pierś z kurczaka (można wziąć w dowolnej formie — zarówno gotowanej, smażonej, jak i wędzonej). Lepiej jest drobno pokroić sałatkę, ponieważ będzie ona serwowana w kształcie kulek, a duże kawałki mogą nie wyglądać reprezentacyjnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pieczarki pod bieżącą wodą z gruzu i ziemi, usuń nadmiar wilgoci. Pokrój w małe kostki. Drobno posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż pokrojone grzyby i cebulę do miękkości, lekko posolić. Włóż do głębokiego naczynia do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj jajka do miękkości, ostudź i obierz. Drobno posiekaj schłodzone gotowane jajka i włóż do salaterki do smażonych grzybów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj ogórki kiszone. Dodaj do wcześniej przygotowanych potraw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj gotowany schłodzony filet z kurczaka i dodaj do sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Tarty ser będzie imitował płatki kokosowe, jak w cukierkach, więc Gruba Tarka nie będzie działać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do salaterki dodaj sól do smaku i majonez, wymieszaj. Lepiej schłodzić sałatkę przed podaniem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lepiej jest uformować kulki w sałatkę przed podaniem. Czystymi rękami lub rękawiczkami do gotowania zwiń kulki z sałatki. Zwiń każdą kulkę w startym serze. Podawaj jako zimną przekąskę.

ta sałatka z pewnością podbije degustatorów dzięki swojej prezentacji. Bardzo zabawnie wymyślili, aby zwinąć gotową sałatkę w kształcie kulek w startym serze. Lepiej podawać sałatkę porcinno, nakładając łyżką na każdy talerz lub umieszczając ją na środku stołu za pomocą szaszłyków do kanapek. W każdym razie sałatka i jej forma przypadną do gustu każdemu.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy