skład / składniki
metoda gotowania
1. Jak zrobić sałatkę Panzanella? Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój bagietkę na cienkie plasterki i ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 5 minut, aż będzie chrupiący.
2. Wyjmij bagietkę i lekko ostudź, natrzyj 2 ząbkami czosnku. Rozbić na małe kawałki, obficie skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie rumiany. Schłodzić na blasze do pieczenia.
3. Rozgrzej patelnię i dodaj pozostałą oliwę z oliwek. Dodaj cienko pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż przez 2 minuty, a następnie dodaj pomidory i paprykę pokrojone na 4 części. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 20 minut, aż cały płyn wyparuje. Przełóż do miski i ostudź do temperatury pokojowej. Dodaj bułki czosnkowe i podawaj.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g