skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty niezbędne do przygotowania sałatki & quot; Słoneczko & quot;. Filet z kurczaka, ziemniaki,jajka, marchewki gotować do miękkości i schłodzić. Moje jajka są małe, więc wziąłem trzy. Mała cebula. Kukurydza w puszkach jedna puszka (310 gr.). Wybierz frytki z całymi mocnymi talerzami o dowolnym smaku. Przygotuj naczynia (płaski talerz) na sałatkę.
Krok 2:
Filet z kurczaka, wcześniej ugotowany i schłodzony, drobno posiekany i ułożony na dnie talerza. Tutaj radziłbym solić mięso podczas gotowania, w przeciwnym razie może się wydawać, że sałatka nie ma wystarczającej ilości soli.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Wymieszać z fałszywym majonezem i delikatnie ułożyć na pokrojonym filecie z kurczaka. W razie potrzeby cebulę można zalać wrzącą wodą, ale tutaj miesza się ją z majonezem i nie odczuwa się goryczy.
Krok 4:
Ugotowane marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce, można po prostu pokroić w małe kostki. Połóż startą marchewkę na warstwie cebuli z majonezem.
Krok 5:
Ugotowane ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce (można też po prostu drobno posiekać, ale według mnie starte warzywa sprawiają, że sałatka jest delikatniejsza). Ułóż starte ziemniaki na warstwie marchewki.
Krok 6:
Ugotowane jajka obrać i zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z majonezem. Ułóż jajka na wierzchu warstwy ziemniaków, ale jednocześnie nadaj sałatce kształt półkuli, to znaczy ułóż jajka nie tylko na wierzchu, ale także po bokach.
Krok 7:
Kukurydzę w puszkach wyjąć ze słoika, odcedzić nadmiar płynu i delikatnie ułożyć na jajkach. Kukurydza dobrze układa się na warstwie jajeczno-majonezowej i nie kruszy się. Musisz ułożyć tak, aby biała warstwa nie była widoczna, ale wszystko było żółte jak słońce.
Krok 8:
Wybrane całe frytki ostrożnie ułóż na krawędziach talerza jak promienie. Nie trzeba ich mocno promować w sałatce, wystarczy, że się trzymają, w przeciwnym razie mogą zwilżyć sałatkę.
Krok 9:
Gotową sałatkę odstawić na chwilę do lodówki, aby namoczyć warstwy i można ją podawać.
zrobiłam sałatkę na płaskim talerzu, ale można ją również zrobić w głębokim: albo po prostu ułożyć warstwami w salaterce, albo zrobić w sałatce, a następnie odwrócić i udekorować kukurydzą i frytkami.
ponadto wielu ozdabia taką sałatkę warzywami, oliwkami, nadając słońcu twarz z oczami i uśmiechem.
podobała mi się sałatka, jest obfita, harmonijna, prosta, ale jedyne, czego mi brakowało, to sól, ponieważ filet z kurczaka podczas gotowania nie posoliłem dużo, a marchewki i ziemniaki w ogóle nie soliły. Dlatego przy przygotowywaniu takiej sałatki należy wziąć pod uwagę ten niuans.
i jeszcze jedno: frytki mogą odgrywać tutaj nie tylko rolę estetyczną, sałatkę można wziąć z frytkami jak łyżką lub rozłożyć na frytkach, a następnie zjeść.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Frytki - 536 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g