Sałatka Słoneczko

jasne, piękne słońce na stole w każdą pogodę! Sałatka z prostymi składnikami, ale nie prostym wyglądem. Ale jednocześnie jego składniki są ze sobą bardzo harmonijne. Taka sałatka ozdobi każdy świąteczny stół, w każdą pogodę.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 48 % 12 g
150 kcal
IG: 42 / 42 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty niezbędne do przygotowania sałatki & quot; Słoneczko & quot;. Filet z kurczaka, ziemniaki,jajka, marchewki gotować do miękkości i schłodzić. Moje jajka są małe, więc wziąłem trzy. Mała cebula. Kukurydza w puszkach jedna puszka (310 gr.). Wybierz frytki z całymi mocnymi talerzami o dowolnym smaku. Przygotuj naczynia (płaski talerz) na sałatkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka, wcześniej ugotowany i schłodzony, drobno posiekany i ułożony na dnie talerza. Tutaj radziłbym solić mięso podczas gotowania, w przeciwnym razie może się wydawać, że sałatka nie ma wystarczającej ilości soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Wymieszać z fałszywym majonezem i delikatnie ułożyć na pokrojonym filecie z kurczaka. W razie potrzeby cebulę można zalać wrzącą wodą, ale tutaj miesza się ją z majonezem i nie odczuwa się goryczy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowane marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce, można po prostu pokroić w małe kostki. Połóż startą marchewkę na warstwie cebuli z majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce (można też po prostu drobno posiekać, ale według mnie starte warzywa sprawiają, że sałatka jest delikatniejsza). Ułóż starte ziemniaki na warstwie marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotowane jajka obrać i zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z majonezem. Ułóż jajka na wierzchu warstwy ziemniaków, ale jednocześnie nadaj sałatce kształt półkuli, to znaczy ułóż jajka nie tylko na wierzchu, ale także po bokach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kukurydzę w puszkach wyjąć ze słoika, odcedzić nadmiar płynu i delikatnie ułożyć na jajkach. Kukurydza dobrze układa się na warstwie jajeczno-majonezowej i nie kruszy się. Musisz ułożyć tak, aby biała warstwa nie była widoczna, ale wszystko było żółte jak słońce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wybrane całe frytki ostrożnie ułóż na krawędziach talerza jak promienie. Nie trzeba ich mocno promować w sałatce, wystarczy, że się trzymają, w przeciwnym razie mogą zwilżyć sałatkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotową sałatkę odstawić na chwilę do lodówki, aby namoczyć warstwy i można ją podawać.

zrobiłam sałatkę na płaskim talerzu, ale można ją również zrobić w głębokim: albo po prostu ułożyć warstwami w salaterce, albo zrobić w sałatce, a następnie odwrócić i udekorować kukurydzą i frytkami.

ponadto wielu ozdabia taką sałatkę warzywami, oliwkami, nadając słońcu twarz z oczami i uśmiechem.

podobała mi się sałatka, jest obfita, harmonijna, prosta, ale jedyne, czego mi brakowało, to sól, ponieważ filet z kurczaka podczas gotowania nie posoliłem dużo, a marchewki i ziemniaki w ogóle nie soliły. Dlatego przy przygotowywaniu takiej sałatki należy wziąć pod uwagę ten niuans.

i jeszcze jedno: frytki mogą odgrywać tutaj nie tylko rolę estetyczną, sałatkę można wziąć z frytkami jak łyżką lub rozłożyć na frytkach, a następnie zjeść.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy