skład / składniki
metoda gotowania
Jak zrobić jajko w koszulce bez octu?
wlej wodę do małej miski, dodaj sól (aby woda była słona według własnego gustu), mieszaj, aż się rozpuści.
rozbij jajko bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka, ostrożnie wlej je do miski z wodą.
włóż miskę do kuchenki mikrofalowej i gotuj na maksymalnej mocy przez około 2 minuty. Sprawdź, czy Wiewiórka się złapała. Sprawdź również gotowość żółtka - delikatnie naciskając palcem , jeśli jest sprężysty-jajko jest gotowe, jeśli jest miękkie-nadal gotuj przez 60 sekund. Umieść jajko na sicie, pozwól wodzie spłynąć. Uzupełnij śniadanie liśćmi sałaty.
smacznego!
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g