ciasto waflowe

najprostsze ciasto na tuby waflowe! Możesz wypełnić rurki skondensowanym mlekiem lub śmietaną.
Płatek śnieguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 36 % 24 g
węglowodany 53 % 35 g
377 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ubij jajka z cukrem. Dodaj stopioną margarynę, dobrze wymieszaj. Wlać mąkę. Wymieszać. Ciasto na rurki waflowe powinno być gęste jak śmietana.

ciasto jest gotowe, a teraz możesz zacząć piec rurki waflowe.

na natłuszczonej gofrownicy wlej 2 łyżki ciasta i zamknij pokrywkę. Piec do miękkości. Przekręć w rurkę, aż Gofrownica ostygnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g

Podobne przepisy