Sorbet Praski

tradycyjny orientalny napój doskonale orzeźwia w upalne dni. Kalifowie bagdadzcy nazywali sorbet schłodzonym skondensowanym syropem owocowym. W nowoczesnej wersji sorbet to orzeźwiający napój z soku z lodami, owocami i przyprawami. Soki można zastąpić połączeniem soku jagodowego lub owocowego z syropem. Istnieje wiele opcji. Proponuję zrobić sorbet Praski. Przygotowuje się łatwo i szybko. Ten pyszny i pożywny napój spodoba się Twoim gościom, a zwłaszcza dzieciom.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 70 % 14 g
100 kcal
IG: 57 / 43 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż lody do szklanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj brzoskwinię i każdy inny sok owocowy. Wzięłam jabłko. Jeśli objętość sorbetu jest przeznaczona na kilka porcji, zaleca się użycie miksera. Jeśli gotujesz na jedną porcję, możesz użyć blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wypełnij lody mieszanką soków. Nie mieszaj!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tak proste i sorbet jest gotowy! Podawaj napój z łyżką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g
  • Sok brzoskwiniowy - 69   kcal/100g

Podobne przepisy