sos pesto z pistacjami

słynny sos w niezbyt zwykłym wykonaniu). Zwracam uwagę na przepis na sos pesto z pistacjami.
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 89 % 64 g
węglowodany 4 % 3 g
634 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pistacje obieramy ze skorupy, myjemy bazylię i usuwamy łodygę, obieramy czosnek, wyciskamy sok z połowy cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż wszystkie nasze składniki do blendera i wlej oliwę z oliwek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przebijamy wszystko, aż będzie gładkie. Sos jest gotowy. Dobrze nadaje się do sałatek warzywnych, a także do mięsa i ryb. Wszystko to można obejrzeć na filmie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy